Daniel Sestrajcic

Vänsterpartiet blåser till budgetstrid om skatteflykten

Av: 

Pär Karlsson

Daniel Sestrajcic.
Daniel Sestrajcic.

SAMHÄLLE

Efter Panamaläckan har regeringen lagt fram en rad åtgärder för att motverka skatteflykt.

Men Vänsterpartiet kräver att man gör mer.

– Att hindra skatteflykt kommer vara en av de viktigaste frågorna för oss i höstens budgetförhandlingar, säger Daniel Sestrajcic, skattepolitisk talesperson (V).

I dag presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) tio åtgärder som regeringen tar till för att motverka så kallad skatteflykt. Frågan har varit mycket uppmärksammad efter Panamaläckan, som bland annat visade hur världsledare, sportstjärnor och knarkbaroner gömmer miljardtals kronor i skatteparadis – genom en advokatbyrå i Panama.

Bland regeringens åtgärder finns bland annat krav på ökad global transparens och informationsutbyte, en förstärkning av Skatteverkets resurser och informationsplikt för skatterådgivare.

– Ett fungerande skattesystem där var och en gör rätt för sig är en förutsättning för den svenska modellen. Skatteflykt och skatteundandragande innebär mycket stora kostnader för världens länder, säger Magdalena Andersson i ett uttalande.

Vänstern kommer driva frågan hårt

Flera av förslagen fanns med i regeringens vårbudget som man förhandlat fram med Vänsterpartiet. Men V vill gå ännu längre och lanserar nu ett eget program mot skatteflykt. I morgon har man dessutom tagit initiativ till en aktuell debatt i frågan i riksdagen.

– Det är helt avgörande att vi gör mer om vi ska kunna tackla problemen med skatteflykt och aggressiv skatteplanering. Det dränerar både Sverige och många andra länder på viktiga resurser för välfärden, säger skattepolitiska talesperson Daniel Sestrajcic.

Han fortsätter:

– Ett samhälle där eliterna och de superrika kan sysselsätta sig med den här typen av skatteundantag gör att tilliten till samhället minskar utöver att vi förlorar stora resurser. Man upplever att det finns en trixande elit som kan sko sig själva på andras bekostnad, säger han.

Sestrajcic säger att regeringens åtgärdsprogram i grunden är bra.

– Det är bra att de intresserar sig för frågorna. Vi har upplevt att det varit mycket prat under lång tid. I dag visar regeringen att man har en del förslag, men jag tycker att det saknas flera centrala delar, säger han.

Redan nu flaggar Vänsterpartiet att frågan om att hindra skatteflykten kommer att vara ett av de viktigaste för partiet i höstens budgetförhandlingar med regeringen.

– Det finns flera saker de kan lyfta in från vårt program i regeringens arbete. Det kommer vi driva i förhandlingarna. Det här är en av de viktigaste frågorna om vi ska fortsätta att utveckla både svenska modellen och vårt välfärdssamhälle, säger Sestrajcic.

”Det behövs för att ta grepp på frågan”

I V:s program, som består av elva punkter, vill Sestrajcic framför allt lyfta fram att man vill att det ska tillsättas en parlamentarisk granskningskommisson. Den ska både se över den skada som skatteflykten orsakat och lägga förslag på vad som behöver göras.

Sestrajcic lyfter även fram vikten av att "försvåra och omöjliggöra" skatteflykt.

– Där spelar bland annat våra banker, skattekonsulter, rådgivare och revisionsbyråer en stor roll. Det vi kan göra är mer än vad vi hittills har fått igenom i förhandlingarna, bland annat att man ska utreda hur skattekonsulter ska tvingas att tillkännage nya upplägg som man gör. Det är en nyckel att komma åt rådgivarna. Vi vill bland annat se att en anmälningsplikt införs för misstänkt skatteflykt.

– Vi behöver också se över möjligheten att göra brevlådeföretag illegala. Där behöver regeringen göra mer.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Sestrajcic

Magdalena Andersson

Regeringen

Vänsterpartiet

Skattepolitik