Han vill ta över som ordförande för Kommunal

avPär Karlsson

1 av 6

Skandalerna inom Kommunal tvingade ordförande Annelie Nordström att meddela sin avgång.

Nu står det klart att LO:s vice ordförande Tobias Baudin vill ta över det sargade fackförbundet.

– Jag känner mig redo att ta mig an jobbet, säger han.

Aftonbladets granskning av Kommunal, ett av Nordens största fackförbund, var sprängfylld av skandaler. Ledningen hade spritfester för hundratusentals kronor, åkte på lyxresor och fick paradvåningar mitt i Stockholm. Dessutom hade Kommunal gjort mycket stora förluster på en restaurang man öppnat.

Granskningen ledde till medlemsflykt och att tredje vice ordförande Anders Bergström omgående fick lämna sin post. Men även ordförande Annelie Nordström meddelade att hon kommer att avgå på Kommunals kongress i maj.

”Är en tuff situation”

Då ska även en ny ordförande väljas för det skandalomsusade fackförbundet. Enligt vad Aftonbladet erfar planerar flera avdelningar att nominera Tobias Baudin till ny ordförande. Han är i dag vice ordförande i LO, men har en bakgrund inom Kommunal.

Nu står det även klart att Baudin kandiderar. För Aftonbladet berättar han att han tidigt fick frågor från olika delar av förbundet.

– Då sa jag att om det fanns ett seriöst stöd skulle jag fundera på det. Nu känns det som att jag har ett rätt så brett stöd. Jag skulle jättegärna bli ordförande för Kommunal även om det är en oerhört tuff situation att gå in som ordförande nu. Nu är det upp till medlemmarna och de förtroendevalda att välja vem de vill ha, säger han.

Baudin säger att posten som Kommunals ordförande är ett av de viktigaste uppdragen inom fackföreningsrörelsen.

– Dessutom är det kanske det viktigaste uppdraget för jämställdheten. Hur man lyckas i avtalsrörelserna får påverkan på hur en halv miljon välfärdsarbetare har det, de flesta kvinnor.

Kommunal är ett kvinnodominerat förbund, där 80 procent av medlemmarna är kvinnor. Under 28 år har förbundet letts av en kvinna som ordförande.

– Det är klart att det är viktigt att det finns kvinnor på framträdande positioner. Det viktigaste uppdraget nu är att förbättra anställningsvillkoren och lönerna för Kommunals medlemmar, det vill säga framför allt kvinnorna, säger Baudin.

Går till hård kritik

Han är hård i sin kritik av det som kom fram under Kommunalskandalen och menar att det spillde över på hela arbetarrörelsen.

– Bor man på en konferensanläggning som Kommunal äger ska man självklart betala för sig. Det är också självklart att om media ställer frågor om representation, ska man inte ljuga. Sedan finns det andra saker som man kan fundera över om beslut som fattades, om det verkligen är rätt prioritering att ett fackförbund ska driva en restaurang i Stockholms innerstad.

Nu menar Baudin att Kommunal måste se över policys och riktlinjer kring representation, utlandsresor och lägenheter.

– Jag utgår från att nuvarande ledningen inleder det arbetet. Oavsett vem som tar över måste det arbetet fortsätta.

Fick en lägenhet

Tobias Baudin fick själv en lägenhet i Stockholm via Kommunal när han valdes in i förbundets ledning 2010 och flyttade från Luleå till Stockholm. Han säger att han kommer lämna tillbaka den när han inte längre har fackligt förtroendeuppdrag.

Han ser en tuff tid framför sig om han skulle väljas till ordförande.

– Det handlar om att jobba intensivt och långsiktigt med att återställa förtroendet, så att de som lämnat Kommunal kommer tillbaka och fler därtill.

Fakta: Tobias Baudin

Ålder: 41.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Hyreslägenhet i Stockholm, ägd av Kommunal.

Yrke: Vice ordförande i LO.

Karriär: I grunden maskinist från Luleå. Vice ordförande i Kommunal 2010–2012. Tidigare ordförande i Kommunal Norrbotten och ledamot i förbundsstyrelsen.

Andra kandidater som nämns i spekulationerna är före detta S-toppen Veronica Palm, avtalsekreteraren Lenita Granlund och Maritha Mähler, avdelningsordförande i Mellersta Norrland.

ARTIKELN HANDLAR OM