”Han känner säkert mig – men jag känner inte honom”

avJonathan Jeppsson, Olof Svensson

1 av 2

Bostadsminister Mehmet Kaplan är självkritisk efter avslöjandena om hans middag med högertextremister.

Men han påstår fortfarande, trots Aftonbladets uppgifter, att han först efter middagen insåg att det var den högerextrema ledaren Ilhan Sentürk han fotograferats med.

– Han känner säkert till mig men jag känner inte till honom, säger Kaplan i P1:s Studio ett.

Foto: OLA AXMAN

Bostadsminister Mehmet Kaplans fotograferades under förra året på en middag med Ilhan Sentürk, ledare för högerextrema organisationen Grå vargarna.

Sentürk bekräftar för Aftonbladet att han var med på middagen men säger att han inte pratade med Mehmet Kaplan eller i förväg visste att han skulle närvara.

– Vi känner varandra, inte 100 procent, men jag vet vem han är och han vet vem jag är. Jag tror inte att han tycker om vår organisation.

När bostadsministern under torsdagseftermiddagen intervjuades i P1:s Studio ett om Aftonbladets uppgifter, att Kaplan väl känt till vem Sentürk var före middagen, så nekar han.

– Det får stå för honom. Han känner säkert till mig, det vore konstigt om han inte gjorde det, men jag känner inte till honom.

Kaplan hävdar också att han inte satt vid samma bord som Sentürk men bilden från tillställningen motbevisar honom.

”Illa valda ord”

Mehmet Kaplans pressekreterare försvarade i Expressen hans medverkan på middagen och gjorde en liknelse med en middag med Bert Karlsson.

Kritiken för uttalandet har blivit hård, bland annat i sociala medier.

– Det är väldigt illa valda ord att jämföra Bert Karlsson med andra personer, säger Mehmet Kaplan.

– Jag har sagt till på skarpen att det får inte förekomma den här typen av jämförelser, och min pressekreterare har bett om ursäkt.

Självkritisk

Mehmet Kaplan är också självkritisk för att inte kollade upp vilka som skulle medverka på middagen i förhand.

– Så här i efterhand kan man tycka att man skulle kolla upp det. Men när det är ett 50-tal deltagare är det svårt att kolla upp varje person.

– Jag hade rätt bra koll på de som satt närmast mig. Jag satt vid ett bord och vid ett annat bord sitter det personer som uppenbarligen hyser extremistiska åsikter, säger Mehmet Kaplan.

Var du där som representant för regeringen eller privatperson?

– Som minister är man alltid minister, det är inte så att jag kan ta av mig ministerrollen. Så här sett i backspegeln måste jag bättre kolla upp vad det är för personer som deltar på sådana här middagar.

Är det inte ditt ansvar att kolla vilka det är som deltar när du representerar Sveriges regering?

– Man ska naturligtvis se till att tillställningen man är på är ok. Jag blev inbjuden och trodde att det var som vilken annan tillställning som helst, i efterhand får jag reda på att två av de här personerna hyser åsikter som jag inte står för och som jag tar kraftfullt avstånd ifrån.

Vi har talat med Leylani och Sentürk och de säger att ni har träffats tidigare och du borde känna till vilka de är?

– Jag kan mycket väl ha befunnit mig i samma lokaler. Det här är personer som jag inte känner till, men det är personer som rör sig i samma kretsar i det turkiska civilsamhället.

Det fanns även en representant för Milli Görüs. Känner du till dem och tar du också avstånd från åsikterna som de har?

– Milli Görüs är en del av den relativt brokiga skaran organisationer som finns bland turkiska medborgarna i Sverige, det här är en organisation som jobbar med ungdomsfrågor framför allt. Jag känner till dem och har inte någon tanke på att ta avstånd från dem.

En del experter menar att Milli Görüs i Turkiet står för en mer islamistisk form av politik.

– Det får de förklara i så fall, det är inget som jag känner till här i Sverige.

Tipsa samhällsredaktionen!

Alla turer runt Kaplans skandalmiddag

ARTIKELN HANDLAR OM