L kräver stopp på invandringsbråk i Alliansen

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Moderaterna och Centerpartiet bråkar öppet om invandringspolitiken.

Nu uppmanar Liberalerna båda partierna att sluta solospela och i stället fokusera på att hitta en gemensam Allianslinje.

– Det underlättar ju inte om två Allianspartier angriper varandra högljutt i media, säger Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson (L).

I förra veckan rapporterade Dagens Nyheter om ett infekterat bråk om invandringspolitiken inom Alliansen. Efter att Moderaterna presenterat flera förslag i en mer restriktiv riktning, och krävt mer fokus på att invandringens kostnader för samhället ska redovisas, röt Centerpartiet ifrån.

Man menade att M driver en för hård migrationspolitik och att det är ett problem om Allianspartierna drar för mycket åt olika håll.

– Vi har redan signalerat till Moderaterna att vi tycker att det här var olyckligt, sa partisekreteraren Michael Arthursson (C) till DN.

Liberalerna kräver stopp på bråket

Migrationen är en av de frågor där Allianspartierna är som mest splittrade inför höstens val, som bara ligger ett drygt halvår bort. Nu uppmanar Liberalerna sina Allianskollegor att sluta bråka öppet och i stället fokusera på att komma överens.

– För vår del är det viktigt att vi når en gemensam linje i Alliansen. Politiken bör förankras i mittfåran, man hittar sällan lösningar på stora samhällsutmaningar ute på flankerna. Det underlättar ju inte om två Allianspartier angriper varandra högljutt i media. Vi bör sätta oss ned och se hur vi kan hitta lösningar på de integrationsutmaningar vi står inför, säger migrationspolitiska talespersonen Fredrik Malm (L).

Han säger att fokus i samtalen bör ligga på jobb och språk och att invandring kan bli framgångsrikt för Sverige - om man fokuserar på rätt saker.

– Centern och Moderaterna kanske känner ett behov av att profilera sig själva, men för vår del i Liberalerna tycker vi att vi ska lägga störst krut på att se hur vi kan lösa de här utmaningarna som vi står inför.

”Hoppas verkligen vi kan lösa frågan”

Inför höstens val kommer alla fyra Allianspartierna att presentera egna valmanifest. Det är första gången sedan 2002. Men samtidigt kommer man också att presentera en rad gemensamma reformer man bill genomföra om man vinner valet.

Enligt Fredrik Malm är det av stor vikt att man lyckas enas kring vilken migrationspolitik man vill driva ihop.

– Jag hoppas verkligen vi kan lösa frågan. Vi är övertygade om att vi kan göra mer gemensamt i Alliansen än vad varje parti kan göra vart och ett för sig. Jag är övertygad om att vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt inom Alliansen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger att hon inte vill sta ställning i bråket mellan M och C. Men i en skriftlig kommentar säger hon:

– Det är rimligt att mäta även invandringens kostnader precis som vi mäter kostnader på andra områden. Vi vet att kostnaden har varit och är höga och det är ett problem. Det är inte bara frågan om samhällsekonomiska kostnader utan även ett mänskligt pris när människor inte kommer i arbete och blir en del av samhällsgemenskapen. Vi måste också snabbare verkställa beslut om avvisning. 

Så föddes Alliansen – det här hände 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM