Alliansen splittrad om en gemensam budget

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
Alliansen kan fälla regeringen genom att lägga fram en gemensam budget – men de borgerliga partierna är djupt splittrade i frågan.

Alliansen kan fälla regeringen genom att lägga fram en gemensam budget.

Men de borgerliga partierna är djupt splittrade i frågan.

– Gör man det här och nu utan större anledning skulle vi under ett decennium framöver ha förstört samarbetsklimatet i svensk politik, säger en centerpartist.

Hotet om en ny regeringskris hänger över statsminister Stefan Löfven (S). Om Alliansen väljer att gå fram med en gemensam budget skulle den vinna i riksdagen eftersom Sverigedemokraterna sagt att man skulle stödja den.

Den senaste tiden har allt fler inom Moderaterna krävt att partiledaren Anna Kinberg Batra går på offensiven, samlar Alliansen och fäller regeringen för att ta makten så fort som möjligt. Motivet som ges är att regeringen är svag och att trycket från väljarna är stort.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har varit inne på samma linje.

– Det är min uppfattning att vi snarast bör se när vi kan gå fram med en gemensam alliansbudget, sa hon i höstas.

Splittrad Allians i frågan

Enligt vad Aftonbladet erfar är även Kinberg Batra redo att gå fram gemensamt, men hon väljer att ligga lågt av hänsyn för Alliansen. De fyra partierna är djupt splittrade och alla måste vara med för att en samlad budget ska bli verklighet.

– Det är ju ingen hemlighet att det finns stora spänningar mellan partierna i frågan, säger en källa.

Aftonbladet har talat med en rad personer inom Liberalerna och Centerpartiet. Flera källor uppger att det inom båda partierna finns en stor skepsis mot att försöka ta över makten under mandatperioden.

Inom Liberalerna minns en del fortfarande med skräck hur utvecklingen blev när man som ensamt parti tog över makten 1978, efter att den borgerliga regeringen avgått. I de nästföljande valen backade man kraftigt.

– Det sliter på små partier att ta makten, säger en L-källa.

C och L skeptiska

Partiledaren Jan Björklund har sagt att han inte vill vara med om att driva fram en regeringskris.

– Vi är skeptiska till att fälla en regering och sedan kanske gå in i en valrörelse om 18 månader. Det är kort tid att göra några egentliga avtryck på och risken är stor att det slår tillbaka, säger en riksdagsledamot (L).

Även inom C finns en stor skepsis mot att fälla regeringen i dagsläget med SD:s hjälp.

– Det enda motivet skulle vara att vi bytt inställning till SD och hur mycket samröre vi kan ha med dem. Och det har inte ändrats. Om Alliansen skulle ta över i minoritet nu skulle vi vara beroende av dem i varje omröstning. Vad som skulle kunna hända är att regeringen själv faller, då skulle vi kunna ta över, säger en centerpartist.

”Skulle rösta emot”

Flera andra argument mot en gemensam budget förs fram av flera C-källor. Man säger bland annat att Allianspartierna inte är klara med förnyelsen efter valförlusten 2014. En oro finns också att det kraftigt skulle försämra samarbetsklimatet i svensk politik under lång tid.

– De rödgröna skulle rösta emot allt vi lade fram. Vi skulle hamna i en amerikansk situation där allt går ut på att jävlas med de andra, säger en C-källa.

Samtidigt finns det en gräns för även vad L och C kan tåla.

– Om regeringen är exceptionellt ansvarslös, vilket jag tycker man varit i perioder, och lägger fram fortsatt höga skattehöjningar, kan trycket på oss öka att göra något, säger en källa.

C:s vice partiledare Anders W. Jonsson säger att Alliansen är överens om att redovisa gemensam politik senast inför valet 2018.

– Den dag vi är överens om att göra det dessförinnan meddelar vi det.

ARTIKELN HANDLAR OM