SD-toppens rasande mejl om övervakningen

Övervakningsskandalen inom Sverigedemokraterna har lett till bråk på högsta nivå i partiet.

När härvan uppdagades skrev den förre partisekreteraren Björn Söder ett rasande massmejl där han ställde partiledningen till svars.

– Vilka i partiledningen har känt till detta? Vem som har gett order om detta måste utredas ytterligare, skriver Söder i ett internt mejl.

I går kunde Aftonbladet avslöja spelet bakom den omfattande övervakning som skett av e-posten hos anställda, politiskt aktiva och förtroendevala inom SD, Sverigedemokraterna. Under ett par års tid har högt uppsatta tjänstemän trålat och kartlagt e-post. Det handlar om personalchefen Martin Kirchberg och IT-ansvarige Edward Plainview.

Partisekreteraren Richard Jomshof sa i går till Aftonbladet att det förekommit trålning och bristande rutiner inom partiets IT-verksamhet, men att härvan nu är utredd och att rutinerna har skärpts rejält.

SD-ledningen har riktat skarp kritik mot Kirchberg och Plainview, men gav samtidigt beskedet att man fortfarande har förtroende för dem.

Samtidigt krävde dock Jomshofs företrädare som partisekreterare, Björn Söder, att de båda ska få sparken omgående.

”Det är beklagligt”

Under Almedalsveckan i somras avslöjade Expressen att SD:s IT-avdelning byggt upp en övervakningsfunktion som gjorde det möjligt att tråla efter mejl.

Det ledde till öppet bråk mellan Söder och gruppledaren Mattias Karlsson (SD).

Aftonbladet kan nu, via interna dokument, avslöja nya detaljer i bråket.

Den 1 juli skrev Björn Söder ett rasande massmejl till sina partivänner. Han var där irriterad över att Karlsson lagt över skulden på honom när det gäller de bristande IT-rutinerna.

"Ännu mer beklagligt och ledsamt blir det när Mattias Karlsson försöker skjuta över ansvaret på mig... Därför finns det skäl till klargörande från min sida. Jag godtar helt enkelt inte dessa anklagelser", skrev han.

Söder fortsatte med att berätta att det under hans tid som partisekreterare sattes upp riktlinjer för när mejlkonton får kontrolleras.

"Detta skedde under min tid endast vid två tillfällen".

Söder kräver också att frågan utreds grundligt:

"Vilka som bär yttersta ansvaret för detta måste klargöras. Likaså vilka som har haft kännedom om det och använt sig av denna information i de stridigheter som förekommit i partiet."

Söder skriver också att han kommer ta upp frågan i SD:s verkställande utskott:

"Vilka i partiledningen har känt till detta? Vem som har gett order om detta måste utredas ytterligare."

Markerar mot Söder

Redan en timme senare kommer svaret från gruppledaren Mattias Karlsson. Han poängterar där att han inte haft någon intention att skjuta över någon skuld.

"Jag hade säkert kunnat formulera mig bättre och om jag oavsiktligen trampat någon på tårna ber jag om ursäkt. Efter tiotals intervjuer i gassande sol är formuleringsförmågan inte alltid knivskarp".

Karlsson markerar också mot Söder för att han skickat ut ett massmejl:

"En stark önskan är dock att man kontaktar mig direkt nästa gång man blir upprörd över någonting som det står i Expressen att jag sagt. Massmejl är sällan det bästa sättet att reda ut frågetecken och missförstånd".

Dagen efter skickar också partisekreteraren Richard Jomshof ett mejl i ärendet. Även han markerar mot Söder.

"Massmejl är ett dåligt sätt att kommunicera, precis som Mattias skriver, om syftet är att reda ut missförstånd.

Karlsson, Jomshof och Söder var under många år med i den innersta kretsen kring partiledaren Jimmie Åkesson. Enligt vad Aftonbladet erfar har det dock, sedan en tid tillbaka, skurit sig mellan Söder och de andra.

Publisert:

LÄS VIDARE