Riksdagen röstar igenom M:s och KD:s budget

Stefan Löfven: Ger SD avgörande inflytande

Riksdagen säger ja till M-KD-budgeten.

Med siffrorna 141 mot 153 föll övergångsregeringens förslag.

Det innebär att nästa regering får börja styra landet med M:s och KD:s ekonomiska politik.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I dag röstade riksdagen ned den övergångsbudget som Stefan Löfven och hans regering lagt fram med 141 ja mot 153 nej. Därefter röstades, med stöd av Sverigedemokraterna, den budgetreservation som Moderaterna och Kristdemokraterna lagt fram igenom.

För att finansiera olika skattesänkningar vill M och KD bland annat slopa avdragsrätten för fackavgiften från den 1 april. Det skulle innebära runt en hundralapp mindre i plånboken i månaden för fackligt anslutna.

Det blir också en höjd brytpunkt för statlig skatt, vilket innebär att man måste tjäna över 42 000 kronor per månad för att vara tvungen att betala statlig skatt. Det ger alla som tjänar över cirka 40 600 kronor uppemot 280 kronor lägre skatt per månad.

Skatten för pensionärer sänks med någon hundralapp i månaden för pensionärer med upp till 17 000 kronor i pension. Den blir, som i övergångsregeringens budget, betydligt större för dem med högre pensioner.

Löfven: ”Ger SD avgörande inflytande”

Samtidigt som en borgerlig budget röstats igenom är det fortfarande oklart hur Sveriges framtida regering kommer att se ut. När en ny regering kommer på plats kan den lägga en ändringsbudget som sätter ny prägel på politiken, men det går däremot inte att ändra de beslut om skattesänkningar som M och KD driver igenom förrän 2020.

Nu på fredag ska riksdagen rösta om Stefan Löfven som statsminister. Något han själv menar kompliceras ytterligare av M och KD:s budgetreservation.

– Det är inte bra för Sverige att vi får otydlighet i den ekonomiska politiken i ett osäkert politiskt läge. Det är ansvarslöst, säger han på en presskonferens och fortsätter:

– M och KD ger SD avgörande inflytande över svensk politik. Vi som inte vill se en sådan utveckling borde hitta samarbeten som exkluderar SD.

Löfven säger också att han tycker det är rimligt att den som leder en konstellation att få igenom sin budget också borde prövas som statsministerkandidat.

Beredd att omprövas som statsminister

Efter omröstningen var det en glad Ulf Kristersson som mötte pressen.

– Det känns bra förstås, det är därför man håller på med politik. Man vill att ens förslag ska vinna och det gjorde vårt idag. Det är bra för Sverige och det är bra för staten, säger han.

Kristersson är öppen för att prövas som statsminister igen, men menar att det är en fråga som är skild från budgeten.

– Om Stefan Löfven vill att jag ska bli statsminister behöver han inte vänta länge. Nu vet både han och jag att budgetbeslut är en sak och statsministeromröstningar en annan, säger Ulf Kristersson, och fortsätter:

– Jag blev röstade om för några veckor sedan och nu är det Stefan Löfvens tur. Den som vill bli statsminister måste våga bli röstade om också. Nu är det Stefan Löfvens tur.  Jag står beredd därefter. 

Det här är en budget som ger SD inflytande säger Stefan Löfven?

– Så där kan bara den säga som inte tror på sina egna förslag. Vi har lagt våra förslag. Jag kommer aldrig låta bli att lägga bra förslag inför risken att någon annan ska rösta på dem. Tvärtom vill man ju att ens förslag ska vinna.

Publisert:

LÄS VIDARE