Jan Björklund

Här kastar Jan Björklund kläderna – för politiken

Partiledaren omvald ännu en gång

Av: 

Emma Lindström

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

STOCKHOLM/VÄSTERÅS. Liberalerna har valt Jan Björklund – ännu en gång.

Tidigare på dagen inledde partiledaren landsmötet, med att kasta kläderna.

– Jag är glad men också tacksam och ödmjuk, säger Björklund efteråt.

Jan Björklund valdes om som partiledare för Liberalerna.

I dag började Liberalernas landsmöte i Västerås. När partiledaren Jan Björklund öppnade mötet bjöd han på en show utöver det vanliga.

Först talade han från podiet och sa att det är många väljare som bestämmer vad de ska rösta på den sista månaden före valet. Därför har partiet två utmaningar, menade partiledaren, den ena att utforma politiken och den andra vilken attityd man skulle ha i valrörelsen.

– Nu ska jag visa hur vår attityd ska vara de kommande månaderna, sa Björklund från talarstolen.

Sedan tog han plats mitt på scenen, kastade av sig kavajen, lossade på slipsen och knäppte upp en knapp på skjortan. Inför den liberala publikens jubel och applåder kavlade han upp skjortans ärmar.

– För nu finns det bara en sak att göra – nu kavlar vi upp ärmarna. Nu kör vi, landsmötet är öppnat, avslutade Björklund.

Hårt jobb krävs

Med sin kupp ville Jan Björklund slå fast att det är hårt jobb som gäller framöver. Valet i september nästa år rycker allt närmare och Liberalernas har svårt att övertyga väljarna och hamnade i senaste Aftonbladet/Inizio under fyraprocentsspärren till riksdagen.

Under året har partiet genomgått en uppslitande partiledarstrid, där riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson utmanade om makten. Jan Björklunds stöd visade sig dock fortsatt starkast och Ohlsson drog sig därmed ur och meddelade att hon lämnar politiken.

Starkast stöd

Innan Jan Björklund omvaldes höll valberedningens ordförande Olle Schmidt ett anförande där han berättade att Björklunds stöd i partiet är omfattande - 13 av distrikten och Liberala kvinnoförbundet har alla förordat Björklund.

Jan Björklund valdes därmed utan utmanare och hälsades med stående ovationer av deltagarna på landsmötet. Från talarstolen tackade han – och slog fast att han kommer att vara hela partiets ledare, oavsett vem man stöttat i partiledarstriden.

– Birgitta Ohlssons utmaning har gjort även mig bättre. Konkurrensutsättning är liberalt, sa han och rev ned skratt.

Vill ena partiet

I en intervju med Aftonbladet kort efter att han valts slog Jan Björklund fast att det nu är viktigt för honom att visa att han vill ena partiet – oavsett vem medlemmarna önskat se som ledare.

– Det viktigt för mig att visa att jag kommer att samla alla och lyssna på alla, annars skulle partiet splittras, säger Björklund.

Det handlar dock också om att jobba hårt för att redovisa Liberalernas lösning på de två stora samhällsutmaningar partiet ser, slår han fast.

Integrationen – största utmaningen

– Det är dels integrationen av alla våra nyanlända, så de inte bara hamnar i förorter med arbetslöshet, kriminalitet och utanförskap. Och den andra är att skolresultaten sjunker, det är katastrofalt för Sverige.

Liberalerna debatterade under kvällen frågan om hur man ska tackla valrörelsen. Partiledningens linje, att stanna kvar inom Allianssamarbetet, gick genom med bred marginal.


För fler politiknyheter, följ Aftonbladet Samhälle.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Jan Björklund

LÄS VIDARE

Nya succésiffror för Kristersson – plockar väljare från alla håll

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Björklund

Politik

Liberalerna