Källor nära AKB: ”Mycket allvarligt läge”

avOlof Svensson, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Läget för Moderaterna betraktas av partiledningen som mycket allvarligt, enligt källor till Aftonbladet.

Samtidigt växer kritiken mot partiledaren Anna Kinberg Batra - även om ingen vill lufta missnöjet öppet.

– Allt Anna tar i blir skit. Hon kan inte kommunicera på ett sätt som går hem och hon kan inte förklara vanliga budskap, säger en tung M-källa.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET /85527

Anna Kinberg Batra befinner sig på resa i USA samtidigt som den största krisen på länge pågår inom hennes parti. På torsdagsmorgonen kan situationen förvärras ytterligare när Statistiska centralbyrån presenterar sin stora väljarundersökning.

Inget talar för att Moderaterna kommer nå några glädjenivåer - frågan är snarare hur mycket partiet kommer backa. Inom partiledningen finns en rädsla för att partiets stöd ska ha rasat under katastrofsiffran från riksdagsvalet 2002 - då M under Bo Lundgrens ledning landade på 15,2 procent.

Under tisdagen träffades riksdagsgruppen i ett möte där en plan för hanteringen av SCB-mätningen diskuterades. Det förekommer också tät kontakt i digitala kanaler. Att ingen kritiker ännu velat tala öppet om sin kritik tolkar ledningen som att det står och väger i partiet.

– Vi har inga förväntningar på att SCB-mätningen kommer vara en vändning, säger en M-källa med insyn i partiledningen.

”Det tas på största allvar”

Enligt källan har den senaste tidens ras i opinionen och förtroendekris för Anna Kinberg Batra lett till en väldigt tät kontakt i den innersta kretsen inom partiet.

– Det tas på största allvar. Det är ett riktigt dåligt läge och det har det varit ett par månader. Det behöver hanteras med krisinsikt. Samtidigt är det också viktigt att få fram att det inte finns någon som presenterat något alternativ, ingen alternativ plan eller annorlunda politisk agenda, säger källan.

Vid sidan av raset i opinionen pågår en intern diskussion om partiledare Anna Kinberg Batras framtid.

Får hård kritik

Aftonbladet har pratat med flera tunga M-politiker som är djupt kritiska till partiledaren.

– Allt Anna tar i blir skit. Hon kan inte kommunicera på ett sätt som går hem och hon kan inte förklara vanliga budskap. Vad det gäller SD-utspelet borde hon sagt att vi måste kunna lägga fram våra förslag i riksdagen med risk att de går igenom, men det klarade hon inte av. Istället började hon prata om taktiskt spel, säger källan och fortsätter:

– Till Annas försvar ska man säga: Hon är inte vald, hon blev utvald i glappet när Fredrik hastigt gick. Att hon inte har förmåga att lyfta partiet ska man egentligen inte lasta henne för.

Kommer det komma öppna avgångskrav?

– Varje bra ledare inser sina egna begränsningar. Om Anna inte känner att hon kan lyfta det här så tror jag hon kommer fatta ett klokt beslut som är bäst för henne och partit långsiktigt.

Tidigare under onsdagen sa en annan M-politiker till Aftonbladet.

– Jag gör bedömningen att hon inte kan vara kvar, för många väljare är hon omöjlig att rösta på. Den åsikten är utbredd i Stockholms län. Det är på väg åt pipan i både Stockholms stad och län för partiet och det kan vara så att vi inte nått botten ännu. Ute i landet har det inte märkts på samma sätt.

Kritiken ska enligt källor framför allt finnas i Stockholms län, ett av de mäktigaste distrikten. M har i många kommuner haft ett långt maktinnehav som man riskerar att förlora om de dåliga siffrorna håller i sig.

– Det kan handla om att vi tappar makten i tio kommuner, där vi alltid varit det dominerande partiet. Det skrämmer upp folk, säger en uppgiftslämnare.

Samtidigt backas Anna Kinberg Batra upp av två tunga distrikt, Skåne och Västra Götaland.

– Det finns en viss berättigad nervositet över att siffrorna inte går åt rätt håll, men några krav på avgång hör jag inte här. Vi har valt Anna till ledare och kör på fullt inför ett val, då håller man inte på med sådant där fånigheter. Det här kommer från en klick riksdagsmän i Stockholms län som ägnar sig åt saker som de inte borde, säger Johnny Magnusson, ordförande i Västra Götaland-distriktet.

Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i Skånemoderaterna, är också tydlig med att Anna Kinberg Batra är rätt person att leda partiet.

– Jag har fullt förtroende för henne, säger han.

Under onsdagskvöllen håller Moderata ungdomsförbundet, Muf, ett internt möte om den turbulenta situationen i partiet.

ARTIKELN HANDLAR OM