Tunga L-förbundet: Låt medlemmarna rösta

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Jan Björklund.
SAMHÄLLE

Birgitta Ohlsson kräver att Liberalernas medlemmar ska få rösta om vem de vill ska styra partiet framöver.

Nu får hon stöd i kampen av länsförbundet i Stockholms län, partiets mäktigaste.

– Det skulle vara bra om alla fick möjlighet att tycka till, säger förbundsordförande Anna-Lena Johansson (L).

Sedan Birgitta Ohlsson i förra veckan meddelade att hon utmanar Jan Björklund om partiledarposten utkämpas nu en hård maktstrid i partiet. Hittills är det den sittande ledaren som fått mest stöd inför landsmötet i november, där frågan avgörs.

Björklund har nominerats av flera länsförbund, bland annat mäktiga Skåne. Han har även stöd från Västsverige, som också är ett strategiskt viktigt länsförbund med många ombud på landsmötet.

Hittills är det bara två länsförbund som uttryckt stöd för Ohlsson. Men samtidigt pågår också en hård diskussion om hur processen fram tills landsmötet ska gå till. När hon lanserade sin kampanj krävde Ohlsson att det ska genomföras en nationell rådgivande omröstning bland medlemmarna. Enligt vad Aftonbladet erfar är strategin i hennes kampanj att locka nya medlemmar till partiet och försöka vinna den vägen.

Tungt distrikt kräver omröstning

Men valberedningen, som vid ett senare tillfälle ska ta fram en kandidat inför landsmötet, har sagt nej på den punkten och hänvisat till att det inte går att ändra spelreglerna när nomineringsprocessen redan är i gång.

I går kväll fattade länsförbundet i Stockholms län beslut i partiledarfrågan. Förbundet är det mäktigaste i Liberalerna. Av de 183 ombuden på landsmötet i höst kommer 39 därifrån.

Efter en lång diskussion i styrelsen, som föranletts av ett förankringsarbete runt om i länet, stod det klart att man inte nominerar vare sig Björklund eller Ohlsson.

– Ingen av kandidaterna har så starkt stöd så att vi kan förorda någon av dem, säger förbundsordförande Anna-Lena Johansson.

”Alla ska få tycka till”

Däremot var styrelsen tydliga i frågan om den nationella omröstningen. Man uppmanar nu valberedningen att ompröva sitt beslut.

– Vi gjorde ett tydligt medskick till valberedningen att det skulle vara bra med en nationell rådgivande omröstning där alla har möjlighet att tycka till. Det har många kommunföreningar önskat. Den ska inte vara beslutande men en del i valberedningens pussel som de ska lägga sedan, säger Anna-Lena Johansson.

Valberedningens ordförande Olle Schmidt säger via sms:

– Valberedningen ska ha ett nytt möte på söndag, innan dess blir det inga kommentarer från mig, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM