Perssons krav: S måste gå till val på höjda pensioner

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

VAGNHÄRAD. Socialdemokraterna och Stefan Löfven måste gå till val på höjda pensioner, framför allt för de med små inkomster.

Det slog förre statsminister Göran Persson (S) fast i sitt tal på första maj.

– Det är pensionärernas tur, säger han.

1 av 8 | Foto: Björn Lindahl
Göran Persson talar i Vagnhärad första maj.

De senaste åren har Göran Persson, socialdemokratisk statsminister 1996–2006, talat på hemmaplan, på orter i Sörmland. Så även i år, på torget i Vagnhärad.

Talet kretsade till stora delar om nästa års valrörelse och de frågor som Persson anser hans parti måste driva för att ha en chans att sitta kvar vid makten. Han slog fast att de goda ekonomiska förutsättningarna i Sverige nu måste omsättas i politiska reformer som märks i folks vardag. Annars kommer folk att tappa tron på politiken.

En av de mest centrala frågorna för ex-statsministern är pensionssystemet, något han varit inne på tidigare. Dagens system menar han ger alldeles för låga pensioner, framför allt till de som haft lägre inkomster.

– Frågan om pensionerna ska vara stor i nästa års valrörelse. Jag tycker att de ska höjas och jag tycker att den särbeskattning som i dag är en del av pensionsinkomsten ska tas bort, och i stället läggas in i pensionssystsmet, säger han.

Kräver höjda pensioner

Reformen skulle enligt Persson ”kosta mycket pengar”, men det menar han att Sverige har råd med. Han ser gärna en konflikt kring frågan nästa år, en strid han tror socialdemokratin kommer vinna.

– Det får i valrörelsen ställas mot de som vill sänka skatter, framför allt kapitalskatterna.

Han menar att det nu är pensionärernas tur.

– Det är så oerhört många människor som har jobbat ett långt liv och som nu går i pension och upplever att de får en för dålig pensionslösning. Vi måste ta den oron på allvar, det här är unga och aktiva människor. De kommer annars att bygga allianser i samhället som gör att den här frågan lyfts in, om de politiska partierna misslyckas med det.

Dessutom talade Persson om hur vården, skolan och omsorgen ska finansieras i framtiden. Han menar att dagens system, där kommunalskatten varierar rejält mellan landets kommuner, är orättvist.

– Jag tror att den kommunalskatt vi har i dag är omodern och farlig för verksamheten. Det visar sig att de kommunerna där servicen är sämst, där har man högst kommunalskatt. Så grundläggande samhällsservice, som äldrevård och skola i kommunerna, måste det vara bra överallt och det måste kosta lika mycket överallt. Det ska inte vara så att man i de fattiga delarna av Sverige får betala en större del av sin inkomst än i rika förortskommuner i Stockholm och Göteborg.

”Då tror jag vi vinner nästa års val”

Göran Persson, i dag ordförande för LKAB och konsult, har de senaste åren vid flera tillfällen markerat mot den nuvarande S-ledningen och sagt att de måste ”tuffa till sig” och ”gå på offensiven”. Men i dag ser han ljusare på tillvaron för S.

– Partiet har kvicknat till. Det är väl ingen tvekan om vilken politiska kraft som är den dominerande i Sverige i dag, det är socialdemokratin. Kan man nu utnyttja det här övertaget och använda den starka ekonomiska situationen till att driva en reformpolitik, då tror jag vi vinner nästa års val.

Har du räknat ut Moderaterna inför valet nästa år?

– Det är svårt att bedöma. Men de är ju i en sällsynt djup kris, där det inte så lite handlar om deras politiska program. Och så reduceras det till en diskussion om ledarskapet. Jag tycker att det är lite ojuste mot Anna Kinberg Batra. Det är ett parti utan riktlinje, de vet ju inte vad de vill. Och det förstår människor.

ARTIKELN HANDLAR OM