Löfven får gult kort – ökar klyftorna

SSU delar ut en varning – gult kort – till Stefan Löfven för att regeringen ökar klyftorna genom Januariavtalet.

Nu vill man se ett ultimatum – för välfärden.

– Löfven måste ge Annie Lööf och Nyamko Sabuni ett tydligt ultimatum, mer resurser till kommunerna eller ett extraval, säger Philip Botström, SSU:s ordförande.

Opinionssiffrorna pekar på att Socialdemokraterna kan vara på väg att förlora positionen som landets största parti till Sverigedemokraterna, samtidigt som missnöjet mullrar internt kring Januariavtalet, regeringens samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

I somras slog ungdomsförbundet SSU fast att man kommer att granska alla budgetar som tas fram inom det nya samarbetet, ur en jämlikhetsaspekt. Och att man kommer att betygsätta dem därefter.

Stefan Löfven och Philip Botström.
Stefan Löfven och Philip Botström.

Varning till Löfven

Det arbetet är nu gjort och SSU är inte nådigt i sin kritik av höstbudgeten – det blir gult kort.

– Det är en varning och en skarp uppmaning om att leverera betydligt bättre nästa gång, säger Philip Botström.

Han har framfört kritiken direkt till Stefan Löfven och partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

– Om inte nästa höstbudget når upp till kraven, att jämlikheten ska öka och de ekonomiska klyftorna minska, för att C och L bromsar nödvändiga reformer, då har vi uppmanat Stefan Löfven att ge Annie Lööf och Nyamko Sabuni ett tydligt ultimatum; gå med på mer resurser till kommunernas välfärd eller argumentera för ökade klyftor i ett extraval, säger Botström.

Enligt SSU är det inte fråga om något tomt hot, man menar att det inte är någon idé att S fortsätter samarbetet om det inte tryggar välfärden och minskar de ekonomiska klyftorna.

Även LO är kritiskt

Även LO har varit kritiskt till budgeten.

Karl-Petter Thorwaldsson har tidigare kritiserat utfallet:

– Man hade 26 miljarder till att utjämna skillnader mellan män och kvinnor, rik och fattig, men då valde man att satsa tvärtom, att öka skillnaderna. Det här är så dåligt, sa han i september.

Från SSU:s håll menar man att en strategi nu planeras med LO, för att pressa regeringen att satsa mer för att öka jämlikheten. Dessutom att en gemensam agenda kan bli aktuell inför S-kongressen 2021.

Från LO:s håll vill man dock inte kommentera frågan. ”Den pågående avtalsrörelsen är fokus just nu”, är budskapet.

Löfven: C och L öppnar för mer

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker sig se öppningar om mer pengar till kommunerna.

Under ett besök i Kalmar sa han:

– Vi sa redan förra mandatperioden att det behövs mer till kommuner och regioner, vi har tillfört 35 miljarder och vi fortsätter nu. Och nu hör jag att C och L också säger att vi behöver nog ännu mer än det som är utlovat. Det är välkommet. Vi behöver fler som säger att vi behöver mer resurser så att välfärden fungerar.

Aftonbladet har i granskningen När Sverige sviker skildrat kommunernas ekonomiska kris.

Publisert:

LÄS VIDARE