Allt hårdare ton mellan S och SD inför valet

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den hårda tonen mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i valrörelsen trappas upp.

Jimmie Åkesson lanserade i dag en ny sajt för att slå tillbaka mot Stefan Löfven i valrörelsens slutskede.

– Vi känner oss tvingas att göra det, Socialdemokraterna har satt nivån, säger Åkesson.

Inför EU-valet nästa söndag har valtemperaturen nu börjat stiga. Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, som till viss del slåss om samma väljare, har den senaste tiden hamnat i luven på varandra.

Partierna ser varandra som huvudmotståndare och har attackerat varandra hårt. Stefan Löfven och S bygger stora delar av sin kampanj på kampen mot högerextremismen, där man räknar in SD.

Inför valet planerar man också stenhårda attacker på Jimmie Åkesson, ett koncept man även använde, med framgång, inför riksdagsvalet förra året. Även Kristdemokraterna och Moderaterna ska få en släng av sleven.

Hårda ord mellan S och SD

Men även SD har genomfört attacker mot S. Nyligen lanserade man en kampanj i tunnelbanan i Stockholm.

”Det är inte första gången sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”, stod det på affischerna.

Det fick S att ilskna till.

– Ren historieförfalskning i Goebbels anda, kontrade justitieminister Morgan Johansson (S).

När Åkesson i dag höll presskonferens under ett kampanjmöte i Helsingborg tog han tillfället i akt att ge sig på Löfven. Partiet lanserade samtidigt en kampanjsajt där man ska slå tillbaka mot de lögner man menar sprids av både S och LO.

– Vi känner oss tvingas att göra det, S har satt nivån. De gjorde det i höstas och de gör de nu också, säger Åkesson.

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) politiker

Han pekar ut både S och fackföreningsrörelsen som skyldiga.

– Vi har inte alls det kampanjmaskineri som S har, men på något sätt måste vi balansera det, för att visa vad som är sant. Det handlar om vad de påstår om oss.

Ska erbjuda M och KD att ta del av sajten

– Antingen slirar man på sanningen eller så vinklar an det på ett sätt så vi framställs i dålig dager. Dessutom ägnar man sig åt brunsmetning, man kallar oss för bruna och extremister. Nu har man även tagit in Moderaterna och Kristdemokraterna i det spåret. De verkar inte alls vilja prata om sin egen politik.

Jimmie Åkesson tror att S-strategin fungera till viss del - men inte länge till.

– Vi konkurrerar om de så kallade LO-väljarna, där vi nått väldiga framgångar på senare år. Det är väl också S och fackföreningsrörelsen kampanjar så hårt mot oss, för de håller på att förlora.

SD ska också erbjuda M och KD att använda den sajt man nu lanserar.

– Det är idé från vår pressavdelning. Det är rimligt, för nu är även de utsatta för det här. Man buntas ihop med högerextremister och kallas för bruna. Det är ett erbjudande till dem, om de kan dra nytta av det, säger Åkesson.

Socialdemokraterna svarar på kritiken genom sin valledare John Zanchi:

– SD får stå ut med att deras politik ifrågasätts. I våra granskningar har vi källhänvisningar. Sverigedemokraternas problem är inte att de granskas för hårt, snarare tvärtom.

– De kommer undan för lätt. Om fler väljare skulle känna till exempelvis deras ekonomiska politik eller deras syn på kvinnors rättigheter skulle färre rösta på dem.

Enligt vad Aftonbladet erfar planerar S redan nya attacker på SD. I början av nästa vecka ska man lyfta utvecklingen i Ungern och Polen.

– Ledande sverigedemokrater har pekat ut de länderna som föregångsländer för SD. S kommer särskilt att lyfta den allt svårare situationen för kvinnors rättigheter och journalisters utsatthet i Polen och Ungern, säger en källa.

Publicerad:

LÄS VIDARE