Greta Thunberg: Jag vill resa till Kina och Indien

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

MADRID. Greta Thunberg är på klimattoppmötet för att sätta press på politikerna.

I en stor intervju med Aftonbladet berättar hon om tiden i USA, hur hon ser på sitt kändisskap och framtiden.

– Det är väldigt stor fokus på mig, jag förstår det inte, säger hon.

Reportrar, fotografer och tv-team trängs på Charmatin-perrongen i väntan på nattåget från Portugal.

Till slut öppnas dörren och den sista passageraren kliver ut.

Greta Thunberg är i Madrid för klimattoppmötet COP25. En elbil väntar på henne och pappa Svante Thunberg på stationen. Aftonbladet får som enda tidning följa med när de körs till en hemlig adress. På vägen konstaterar de att de aldrig varit med om sådan uppståndelse tidigare. När polisen pressade undan fotografer och reportrar på stationen blev det stundtals kaos och tumult.

– Jag har ju själv satt mig i den här situationen, men det är väldigt oväntat, säger Greta Thunberg.

Saknar skolan och rutiner

I tisdags steg Greta Thunberg i land i Lissabon efter 19 dagar på Atlanten. Hon har träffat klimataktivister, toppolitiker och kändisar.

Vad har gjort starkast intryck på dig under din resa i USA?

– Att det hoppfulla är människor och människors goda vilja. Jag har träffat så många politiker och företagsledare, och jag har inte hittat mycket hopp där. Hoppet finns hos alla andra människor jag mött.

Vad har du saknat mest?

– Mina hundar, min familj, en vardag med normala rutiner, skolan.

Kommer du kunna få normala rutiner nu?

– Det hoppas jag. Uppmärksamheten jag har nu kommer snart försvinna. Då kommer det förmodligen inte vara som det var innan, men det kommer inte vara som det är nu. 

Hur kan det försvinna?

– Just nu är jag väldigt intressant i media, i framtiden kommer det inte vara så. Det är naturligt.

1 av 3 | Foto: Foto : MARCUS ERICSSON
– Jag har ju själv satt mig i den här situationen, men det är väldigt oväntat, säger Greta Thunberg.

Indisk reporter letar Greta-vinklar

Greta Thunbergs stora internationella berömmelse tog fart på allvar för drygt ett år sedan, när hon talade på klimattoppmötet i polska Katowice. Nu är hon en världsstjärna och hennes närvaro i Madrid rapporteras i så gott som alla tidningar.

En indisk reporter, som täcker klimatfrågor för hela Asien, berättade tidigare i veckan att hans redaktion ständigt efterfrågar nya ”Greta-vinklar”. En medarbetare på en av USA:s större miljöorganisationer berättade att Greta Thunberg retweetade hans tweet vilket fick hans telefon att ”fullständigt explodera”.

– Hon måste vara världens kändaste svensk, sa han.

Greta Thunberg vill egentligen inte alls att fokus hamnar på henne själv. Men hon har så smått kommit att acceptera det. Om det får tidningar att skriva om klimatfrågan är det bra, säger hon.

”Verkar absurt att jag skriker How dare you?”

Däremot är hon kritisk till hur media väljer att plocka ut vissa saker i hennes tal. Till exempel talet i New York, som många ansåg var extra känslosamt.

– Media väljer bara fem meningar ur talet och lämnar resten. Då verkar det helt absurt att jag sitter och skriker ”How dare you?” Man måste ju lyssna på siffrorna, det är det enda som behöver kommuniceras. 

Vad skulle du vilja lyfta fram som det viktigaste i talet?

– Torr fakta, som folk tycker är ointressant och inte förstår. Det är det folk måste få veta. 

En ny klimatrapport visar att utsläppen ökar. Varför lyckas inte politikerna?

– Jag förstår inte att folk är förvånade. Det kommer inte ta några veckor eller månader av konstant kampande för att det ska förändras, det kommer ta åratal. Det krävs mer.

Blir inte deprimerad av klimatet

Hur gör du för att koppla av tanken på klimatkrisen?

– Det har blivit en så naturlig del av mitt liv. Jag har inget behov av att försöka tänka på något annat. Jag blir inte deprimerad av klimatet, jag blir inte rädd av det. Det är bara något som finns där, något man måste göra något åt.

Året är snart slut, du har arbetat hårt för klimatfrågan, vad tänker du om nästa år?

– Jag vet inte. Jag blir väldigt illa till mods av att tänka på att det är ett nytt årtionde. Det går för fort. Vi kommer vara inne på tjugotalet utan att något har hänt på klimatområdet.

Vad tänker du på ett personligt plan?

– Jag har tagit ett sabbatsår så jag har ingen skola att återvända till förrän i augusti. Nu ska jag hem till jul, sedan skulle jag förmodligen vilja fortsätta resa till platser jag inte har besökt än, om jag får inbjudningar dit. 

Vill åka tåg till Kina

Vilket är drömresemålet?

– Kina, det är bara att ta transsibiriska järnvägen. Det tar sex dagar från Moskva. Indien, fast det är svårt att resa dit utan att flyga. Ryssland och Japan kanske.

Greta Thunberg kommer att hålla tal på klimattoppmötet nästa vecka. Exakt dag är ännu inte klar. De närmaste dagarna kommer hon att skriva talet och träffa miljöaktivister i Madrid. På fredagskvällen deltog hon i en stor klimatmarsch i Madrid.

Vad är ditt budskap inför klimatmötet?

– Mitt och de andra aktivisternas budskap är att vi sätter press på makthavare under COP25. Vi kommer göra allt vi kan för att det ska komma ut något av det, vilket det i princip inte gjort tidigare. Folk säger att det är lönlöst att försöka, men vi måste göra vad vi kan.

PODD Så stor roll har Greta Thunberg under klimatmötet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Olof Svensson, som är på plats vid FN:s stora klimatmöte.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE