Greta Thunberg i tårar under talet i EU

”Jag ber er, vakna och förändra”

Greta Thunberg kräver att politikerna i EU tar klimatfrågan på allvar.

I sitt tal i parlamentet hade hon svårt att hålla tårarna tillbaka när hon pratade om klimatkatastrofer som väntar om ingen agerar.

– Det är okej om ni inte vill lyssna på mig, jag är bara en 16-åring från Sverige. Men ni kan inte ignorera forskare och alla miljoner ungdomar som skolstrejkar, sa hon.

Greta Thunberg höll i dag ett tal inför EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott i Strasbourg. Thunberg har blivit inbjuden speciellt av utskottet, efter att ha stoppats från att tala i plenum.

Hon höll talet på engelska och inledde med att hon vill att människor ska känna panik inför klimathotet.

– Jag vill att ni ska agera som om ert hus stod i brand, sa hon.

En bit in i talet räknade hon upp vilka katastrofala följder som väntar om vi inte lyckas begränsa den globala uppvärmningen. Djur och insekter som försvinner, skog och hav som förorenas. Under uppräkningen hade hon svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Det här är exempel på fruktansvärda saker, som accelererar eftersom vi i den rika världen ser det som en rättighet att fortsätta med det, sa hon.

”Misslyckas inte”

Salen i parlamentet var full av ledamöter och journalister. Greta Thunberg fick flera gånger långa applåder. Hon tog själv upp att delar av parlamentet försökt stoppa henne från att tala.

– Jag har hört att vissa partier inte vill ha mig här idag, de är desperata och vill inte prata om klimatkatastrofer.

Hon fortsatte med ett budskap riktat direkt till åhörarna:

– Jag ber er, vakna och förändra det som måste förändras. Att göra ert bästa räcker inte. Det är okej om ni inte vill lyssna på mig, jag är bara en 16-åring från Sverige, men ni kan inte ignorera forskare och alla miljoner ungdomar som skolstrejkar för en bättre framtid. Jag ber er, misslyckas inte med detta.

Ska träffa påven

På onsdag ska Greta Thunberg träffa påven Franciskus i Rom och delta i en skolstrejk i staden på långfredagen.

”Jag vet att det är en helgdag men klimatkrisen tar inte semester och det gör inte vi heller”. skriver hon på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE