IS-svenskarna

Svenskarna avrättades av IS – kropparna har aldrig hittats

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Göteborgarna Noor och Ahmed kidnappades av IS på julafton 2017.

Ett halvår senare släppte terrorsekten en video som visar hur IS-bödlar avrättar dem med varsitt skott i huvudet.

– Min bror kollade på filmen 20 gånger om dagen för att begripa. Jag kunde bara se ett par bilder, säger en släkting i en ny radiodokumentär.

Kropparna efter 20-åriga Noor och 50-åriga Ahmed har aldrig återfunnits.

De sista bilderna som släkten hemma i Hammarkullen i Göteborg fått se är från en film ifrån norra Irak. Svenskarna står på knä, bakom dem står två IS-bödlar. En röst på kurdiska läser upp IS budskap. Sedan avrättas de båda svenskarna med varsitt skott i huvudet.

– Noor försöker få ögonkontakt med sin morbror Ahmed. Han ser skräckslagen ut. Ahmed blundar, det ser ut som han ber. Efter skotten faller båda framåt, säger radiojournalisten Karwan Faraj.

I en ny dokumentär i Sveriges Radios P1 berättar han historien om Noor och Ahmed, de första civila svenskar som dödats av IS i en propagandafilm.

Fördes iväg till underjordisk håla

Svenskarna befann sig i norra Irak när IS-terrorister plötsligt stormade in och kidnappade dem. Noor hade haft en period av psykisk ohälsa och ville byta miljö. Han hade åkt från Hammarkullen för att hälsa på sin morbror Ahmed i Dakuk, söder om Kirkuk.

På julafton 2017 nåddes anhöriga i Sverige, via kurdiska nyhetskanaler, av beskedet att Noor och Ahmed kidnappats. Svenskarna hade försetts med handfängsel och ögonbindlar och förts iväg av fyra beväpnade män. Först i bil, sedan till fots i flera timmar till en underjordisk håla. Informationen kom från en tredje man som också kidnappats men senare släpptes.

Nyheten skapade panik hos släkten hemma i Hammarkullen. Flera reste ner till området, fick kontakt med kidnapparna och betalade i omgångar totalt 150 000– 200 000 kronor till människor som påstod sig ha information om Noors och Ahmeds öde.

– Hela släkten var beredd att sälja allt. Jag kunde tagit ett banklån på hur mycket som helst, säger en kusin till Noor i radiodokumentären.

Går inte att föreställa sig

Men Noor och Ahmed var spårlöst försvunna.

I maj 2018 förändrades allt. En avrättningsfilm som uppgavs förställa svenskarna publicerades på nätet. Släkten i Hammarkullen bildade en telefonkedja, samlades för att titta och kunde snart konstatera att det var Noor och Ahmed på filmen.

– Det går inte att föreställa sig. Lilla Noor från Hammarkullen i öknen. Hur rädd han måste ha varit, vilken dödsångest han hade, säger Lina, som arbetar som fritidspedagog i Hammarkullen och kände Noor, i dokumentären.

Svensk polis har enligt dokumentären bekräftat att det är Noor och Ahmed som avrättas. Men att bedriva utredningsåtgärder är i princip omöjligt på grund av avståndet och brist på bevis.

Viktigt att kropparna hittas

Släktingarna i Sverige anser dock att polisen borde kunna göra mer. Det är fortfarande oklart hur länge männen hölls fängslade innan de avrättades. På videon ser de välbehållna ut, vilket tyder på att de dödats kort efter de kidnappats.

Det är också oklart varför just Noor och Ahmed mördades. Noor var shiamuslim, vilket kan vara en förklaring. Men det finns också teorier om att en anställd på Ahmeds firma angav honom till IS på felaktiga grunder, på grund av en tidigare konflikt.

Det viktigaste för familjen är dock att deras kroppar återfinns.

– Så de kan begravas i Sverige. Inte nog med att vi har förlorat två personer, vi har heller ingen grav att besöka, säger Hawar, Ahmeds brorson, i dokumentären.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

IS-svenskarna

IS/Daesh (Islamiska staten)

Göteborg

Irak

Hammarkullen