SSU-ordförandens kritiserade taxiresa

SSU:s ordförande: ”Jag kämpar mot stress och utmattning”

Lovar betala kritiserade taxiresan med egna pengar

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

SSU:s ordförande Philip Botström, 26, bryter nu tystnaden om den kritiserade taxiresan för 8 000 kronor.

Han skulle hinna i tid till Socialdemokraternas verkställande utskott morgonen efter – men uteblev från mötet.

Nu förklarar han varför.

– Skälet till att jag inte deltog var att jag under en tid har mått väldigt dåligt och brottats med stress- och utmattningssymtom, vilket gör att jag ibland inte kommer ur sängen, säger Botström, som tänker sitta kvar och lovar att själv betala för resan.

Den kritiserade taxiresan från Folk och försvars konferens i Sälen gick i söndags natt. Philip Boström var hemma i Stockholm vid tretiden och väntades dyka upp på Socialdemokraternas VU-möte vid niotiden på måndagsmorgonen. På mötet skulle en rad strategier inför partiets kongress i Göteborg i april bland annat behandlas och det ansågs därför viktigt att alla kallade deltog.

Enligt Philip Botström, som Aftonbladet träffat på partikansliet på Sveavägen i Stockholm, fick han information att det inte var möjligt att ta sig från Sälen till Stockholm med vare sig buss, tåg eller flyg och hinna i tid till mötet. Han hade enligt egen utsago haft en lång medverkan på konferensen och därför ansågs det heller inte säkert att hyra en bil och köra själv.

– Det var viktigt att vara med på Folk och försvar och berätta hur SSU vill skapa en tryggare värld och ett bättre Sverige. Men det var också viktigt att vara med på verkställande utskottet eftersom vi är inne i en viktig process inför kongressen, där SSU har många viktiga krav och förväntningar.

”Kommer inte ur sängen”

Varför Philip Botström ändå inte deltog i sammanträdet förklarar han nu.

– Skälet till att resan bokades stämmer, det var planerat att jag skulle delta på VU. Men sedan vaknade jag upp i måndags morse och mådde väldigt dåligt. Det är något som jag inte har pratat om, men skälet till att jag inte deltog är att jag sedan en tid tillbaka har haft både stress och utmattningssymtom, vilket gjort att jag vissa morgnar inte har kommit upp ur sängen. Det var också skälet till att jag inte deltog i VU.

Enligt Philip Botström får han hjälp av läkare sedan i höstas. Han har dock hållit sina problem hemliga för de flesta, vilket han menar att han i dag skäms för.

– Det har känts skamligt och jag skäms för att jag inte velat prata om det trots att jag och mitt ungdomsförbund ofta pratar om det samhällsproblem som stress, utmattning och psykisk problematik innebär. Det har varit svårt att prata om, utifrån ett privat perspektiv.

Detta förklarar han med att han varit rädd för omgivningens reaktioner och att ses som svag, eftersom han menar att samhället fortfarande har en negativ bild av människor som brottas med psykisk problematik.

”Betalar tillbaka”

Taxiresan för nära 8 000 kronor kommer han nu att betala ur egen ficka, slår han fast.

– Nästan 8 000 kronor är mycket pengar och eftersom jag inte kunde delta i VU-mötet i måndags så kommer jag naturligtvis att betala tillbaka av egna pengar, säger Botström.

Botström säger också att han inte avser att ta en timeout eller lämna sitt uppdrag utan att han planerar att bli helt frisk. Han är vald som ordförande till SSU:s kongress i augusti och har inga planer på att lämna i förtid.

– Jag kommer lägga all energi på att bli helt frisk och tänker sitta kvar, jag får stöd och hjälp och hoppas och tror att jag kommer att bli frisk, men det kommer att ta lite tid. Jag förstår ju att jag måste planera och fokusera mina framträdanden och aktiviteter bättre, men också att kunna prata om det jag just nu genomlider, säger han.

Många medlemmar har reagerat på Philip Botströms taxiresa och han vill därför gärna ge sin version av det inträffade. Han har ännu inte hunnit tala med statsminister Stefan Löfven (S) om sin situation, men avser att göra det framöver.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

SSU-toppen tog taxi för att gå på möte – men dök aldrig upp

ÄMNEN I ARTIKELN

SSU-ordförandens kritiserade taxiresa

Philip Botström

Stefan Löfven

Folk och försvar

SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Stress