LO-basen: SD tar argument från Trump

avAnette Holmqvist

DAVOS. Samtidigt som Davosmötet avslutas svärs Donald Trump in som ny president i USA.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ser stora risker med honom – för svensk export och svenska jobb.

Men han varnar också för ökad populism i spåren av Trump.

– Fler och fler av utspelen SD gör tar argument som Donald Trump har sett funkat, säger Thorwaldsson.

Foto: Stefan Mattsson
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO.

På onsdagsmorgonen deltog Karl-Petter Thorwaldsson, förbundsordförande i LO, i ett stort seminarium om ökad jämlikhet bland löntagare i världen. Bland deltagarna fanns en rad företrädare för multinationella företag.

Thorwaldsson passade på att dela ut en ny rapport från LO med titeln ”Ojämlikhet är dåligt för affärerna” där man pläderar för minskade klyftor och höjda löner.

– För fyra år sedan när jag kom hit för första gången försökte jag också prata om jämlikheten, men ingen lyssnade. Nu är det huvudtema för hela Davos, säger Thorwaldsson.

Han menar att man kan skönja en förändrad inställning till ökad jämlikhet, även hos många företagare.

– Det har hänt nåt och jag är glad över att världens företagsledare faktiskt har tagit signalerna efter brexit och Trump på allvar. Att bara göra något åt symptomen, till exempel att vi nu riskerar ett handelskrig, kommer inte att räcka. Så länge många människor har känslan att det är orättvist så kommer de att rösta på den här typen av kandidater och frågor. Och det kommer slå jättehårt mot arbetarna.

”En stor, stor fara för svenska jobb”

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson kan valet av Donald Trump, som svärs in som ny president på fredag samtidigt som Davos-mötet avslutas, få stora negativa effekter.

Han slår fast att ingen säkert vet om Trump kommer att genomföra de saker han sagt i valkampanjen. Men oroas över om förslag som det att införa importskatter på produkter från Kina på 30–35 procent.

– Då kommer ju Kina tvingas att svara på det, och då är vi inne i ett handelskrig.

Thorwaldsson framhåller att ett USA som sluter sig mot omvärlden skulle få stor negativ påverkan även hos oss.

– Sverige är ett av världens mest exportberoende länder så självklart finns det en stor, stor fara för svenska exportföretag och därmed svenska jobb, om det blir effekten av Donald Trumps politik. Det vet vi ju inte än men det är farligt.

Men det är inte bara svenska jobb som äventyras, menar LO-chefen. Han tror att också det politiska landskapet kan komma att påverkas till förmån för populistiska krafter.

– Det är samma sak i Sverige, vi har ju ett främlingsfientligt parti som har knappt 20 procent i opinionsundersökningarna. Då talar jag om Sverigedemokraterna.

Ser SD:s utspel som inspirerade av Trump

Karl-Petter Thorwaldsson anser att många utspel från SD den senaste tiden har inspirerats av Trump.

– Fler och fler av utspelen de gör tar argument som Donald Trump har sett funkat med besvikna, ofta arbetslösa eller utförsäkrade människor, som har haft svårt att komma in på superkonkurrensutsatta marknader i västvärlden, säger han.

LO-basen menar att fackliga- och politiska företrädare måste ta signalerna på stort allvar.

– Lösningen på detta är jämlikhet. Man måste göra något åt roten till det onda, klyftorna. Också de som har det knapert, till exempel äldre fattigpensionärer, måste få vara en del av framgångssagan, säger Thorwaldsson.

– Sverige går väldigt bra, men människor är extremt pessimistiska i dag, och det är samma sak i USA där 65 procent av amerikanerna tycker att USA går åt fel håll. Har man det klimatet är det lätt att människor röstar på kandidater som Donald Trump. Det gäller för de etablerade partierna att ge hopp.