It-skandalen inom Transportstyrelsen

Kritik mot Löfvens Janouch-uttalande

Av: 

Olof Svensson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

STOCKHOLM/DAVOS. Stefan Löfven fick kritik för att ha kallat författaren Katerina Janouchs uttalande i tjeckisk tv för ”väldigt konstigt”.

Men han står fast vid sina ord.

– Man får kritisera hur man vill men jag har också rätt att ha en uppfattning, säger Löfven.

Katerina Janouchs medverkan i tjeckisk tv har lett till en intensiv debatt om bilden av Sverige utomlands. I intervjun uttalade sig Janouch om integration och invandring i Sverige. Flera kritiker anser däremot att hon sprider fördomar och lögner.

Nu har statsminister Stefan Löfven kommenterat Janouchs bild av Sverige.

– Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande. Respekten är stor för den svenska och den nordiska modellen, att vi kombinerar produktivitet med jämlikhet, bra arbetsvillkor för löntagare med produktiva och effektiva företag och en välfärd som bidrar. Det finns en stark tilltro till det, säger Löfven.

”Krävs tunga motståndare för att gå i polemik”

Medierådgivaren Paul Ronge är kritisk till Stefan Löfvens kommentar.

– Det är som att skjuta mygg med bazooka, säger han.

– Jag har full förståelse för att man reagerar på vad Katerina Janouch säger i tjeckisk tv, det hon säger kan man tycka är hårresande. Men när en statsminister går in i en sådan fråga undrar man ju vad han ska göra nästa gång. Ska han ha synpunkter på Ivar Arpi på Svenska Dagbladet? Var ska han dra gränsen?

Varför ska han inte ha synpunkter på det?

– Man måste välja sina strider. Är man på statsministernivå krävs det ganska tunga motståndare för att man ska gå i polemik. Det är en sak om Anna Kinberg Batra skulle varit ute och ha sagt något liknande. Men en enskild debattör som Katerina Janouch, det förstår jag inte vitsen med.

S-statsvetare: Bra av statsministern

Den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld anser däremot inte att Stefan Löfven borde ha avstått från att kommentera Katerina Janouchs uttalande.

– Katerina Janouch är en fri medborgare och utnyttjar sin yttrandefrihet till att driva sina saker. Han ifrågasätter ju inte att hon får säga det, han ger en annan bild. Jag tycker tvärtom det är bra att statsministern står upp och försvarar det land han är satt att leda.

Janouch: Har troligtvis ingen aning om vad jag sagt

Katerina Janouch har kommenterat Stefan Löfvens uttalande på Facebook, där hon drar paralleller till kommunistiska diktaturer. I ett sms till Aftonbladet skriver hon:

”Det visar hur allvarlig DN:s förvanskade version av vad jag sa i tjeckisk tv är när det får sådana konsekvenser att till och med Sveriges statsminister uttalar sig negativt om mig, utan att själv troligtvis ha en aning om vad jag sagt”.

Hon fortsätter:

”Sedan blir det naturligtvis väldigt motsägelsefullt att Lövfen tycker det är förskräckligt att jag sagt vi har en migrationskris, när det var hans regering som stängde Sveriges gränser, införde identitetskontroll och han själv uttalat sig citat; ”migrationskrisen är en global fråga”.

Stefan Löfven svarade i Davos på frågan om hur han ser på att hans uttalande om Janouch vållat kritik hemma i Sverige.

– Man får kritisera hur man vill men jag har också rätt att ha en uppfattning, säger Löfven och slår fast han han inte tänker kommentera frågan ytterligare nu.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

It-skandalen inom Transportstyrelsen

LÄS VIDARE

Katerina Janouch: Jag vill kunna hantera ett vapen

ÄMNEN I ARTIKELN

It-skandalen inom Transportstyrelsen

Stefan Löfven

Katerina Janouch

Davos

Paul Ronge

Sverige

Anna Kinberg Batra