Spelet om regeringsmakten

L och C nobbar AKB:s nya förhandlingstaktik

Av: 

Olof Svensson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Alliansens gruppledare i riksdagen träffades i dag för ett möte - det första efter Anna Kinberg Batras utspel förra torsdagen.

Efter mötet var Liberalerna och Centerpartiet tydliga med att de inte välkomnar Moderaternas nya förhandlingsmodell.

– Om Alliansen ska samarbeta så måste det ju vara Alliansen som samarbetar, säger Christer Nylander (L).

Anna Kinberg Batra gjorde i går klart att hennes målsättning är att Alliansen ska komma överens i riksdagens utskott. Samtidigt stänger hon inte dörren för att förhandla med Sverigedemokraterna i vissa frågor. Enligt en M-källa till Aftonbladet är det i frågor där Alliansen har svårt att komma överens.

I dag träffades allianspartiernas gruppledare i riksdagen. Mötet var det första sedan Anna Kinberg Batra kom med sitt nya besked förra torsdagen. Varken Liberalernas gruppledare Christer Nylander eller Centerpartiets Anders W Jonsson vill berätta vad som sades under mötet.

Vill ha ett starkt samarbete

De säger däremot att de inte är positiva till Anna Kinberg Batras modell att först förhandla med Alliansen - sedan eventuellt gå vidare till SD.

– Jag har egentligen ingen åsikt om hur olika partier kommer fram till sina ståndpunkter. Men om Alliansen ska samarbeta så måste det ju vara Alliansen som samarbetar, säger Christer Nylander.

Anser du att ni ska hålla det inom Alliansen och inte gå till andra partier om det inte funkar i Alliansen?

– Ja, så tycker jag man ska göra. Så kommer i alla fall vi att göra. Om andra partier gör andra bedömningar är det upp till dem.

Anders W Jonsson säger att Centerpartiet vill ha ett fortsatt starkt allianssamarbete i utskotten och att partiet inte under några omständigheter tänker förhandla med Sverigedemokraterna.

Vill att AKB preciserar sig

– Centerpartiets svar på hur vi ser på det här har vi gjort klart. Jag väntar fortfarande på att Moderaterna ska precisera vad de menar.

Kan Centerpartiet tänka sig att först förhandla med Alliansen, sedan eventuellt gå vidare till andra partier, till exempel SD?

– Nej, Centerpartiet förhandlar inte med Sverigedemokraterna. Då spelar det ingen roll om Sverigedemokraterna kommer till oss eller om det är bud via någon annan.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det förekommit tät kontakt mellan Moderaterna och de övriga Allianspartierna de senaste dagarna.

– Men M kan inte förklara hur de har tänkt sig att det här ska gå till. Vi får inga besked. Vad de gick fram med berodde på interna partiangelägenheter, men nu drabbar det oss andra, säger en allianskälla.

Aftonbladet har utan framgång sökt M och KD:s gruppledare i riksdagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

SNABBKOLL: M öppnar för SD – vad det handlar om på en minut

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Alliansen

Sverigedemokraterna

Centerpartiet

Christer Nylander

Anders W Jonsson

Anna Kinberg Batra