”Vidriga handlingar av ynkliga män”

SKÄRHAMN. En lång rad av sexuella övergrepp och våldtäkter har anmälts på Bråvallafestivalen - nästa år ställs evenemanget in.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar brotten för avskyvärda.

 – Det är vidriga handlingar av ynkliga män, det måste få ett slut, säger han.

I går stod det klart att musikfestivalen Bråvalla i Norrköping ställs in nästa år. Anledningen är de återkommande anmälningarna kring sexuella övergrepp och ofredande mot kvinnliga besökare - som väckt ilska på många håll och från flera partiledare. Hittills i år har fyra våldtäkter polisanmälts på festivalen.

En av dem som reagerat med ilska är statsminister Stefan Löfven. När han i dag inledde sin resa runt om i Sverige, som han gör i stället för att besöka Almedalsveckan i Visby, kallade han incidenterna på Bråvalla för ”avskyvärda”.

– Jag blir så i grunden upprörd att kvinnor, tjejer, flickor inte ska kunna gå på en musikfestival och njuta av den musik de tycker om. Att de inte ska kunna umgås och ha trevligt utan att bli utsatta för sexuella ofredanden, säger han.

Statsministern, som i dag besökte orten Skärhamn på Tjörn, säger att regeringen fört samtal med polisen kring frågan.

– Vi har haft en dialog med dem om att de måste bli bättre på att hantera den här typen av brott så det leder till åtal. Men framför allt måste vi förebygga det. Vi behöver uppenbarligen mycket mer diskussion på skolor, i idrottsrörelser och alla möjliga sammanhang för att män inte ska begå sådana här brott. Det är vidriga handlingar av ynkliga män. Och det här måste vi få ett slut på för det här inte acceptabelt.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra skrev i dag på Twitter:

– Jag blir så förbannad på att detta fortsätter. I Sverige ska man kunna gå ut och roa sig utan att behöva vara rädd.

Publisert:

LÄS VIDARE