S-kongress 2019

Ingvar Carlsson körar på ny skiva

Socialdemokraterna släpper album för att fira 130 år

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

ÖREBRO. Här kör(ar) Ingvar Carlsson så det ryker.

26 år efter ex-statsministerns bejublade kongressrap är han en av dem som tar ton på en ny skiva – med arbetarrörelsens sånger.

– Jag blev förvånad över hur bra många ändå sjunger, säger producenten Jesper Eneroth (S).

Det har tisslats och tasslats inom S om att det pågår ett hemligt musikprojekt i ex-Abban Benny Anderssons studio på Skeppsholmen i Stockholm.

Aftonbladet har tidigare skrivit om uppgifterna, men då var projektledaren, producenten och initiativtagaren Jesper Eneroth, gruppledare för S i Kyrkomötet, ytterst hemlighetsfull.

I dag väljer han att berätta mer.

– Det stämmer att vi har spelat in i studion på Skeppsholmen. Men inte en låt utan en hel skiva. Det är en körskiva med arbetarrörelsens sånger som vi ska släppa både digitalt och som vinyl. Vi vill uppmärksamma att partiet fyller 130 år nu 2019 genom att lyfta fram de sånger som vi burit med oss genom åren.

”För mycket riskminimering”

Idén till skivan kom upp i samband med ett samtal mellan Eneroth och Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

– Vi satt och snackade om att det händer alldeles för lite roliga grejer i politiken nu. Det är väldigt mycket riskminimering.

Inspelningen har gjorts under Benny Anderssons överinseende och ska släppas nu, i samband med partiets kongress i Örebro.

Jesper Eneroth både dirigerar och spelar trumpet på skivan. Och för sången står idel sosseadel.

Carlsson körar

Bland deltagarna finns till exempel Ingvar Carlsson, 84, tidigare partiledare och statsminister som vid en S-kongress på 90-talet rappade orden ”Jag heter Ingvar” iklädd peruk – och gjorde succé bland partikamraterna.

Med är också makarna Stefan och Ulla Löfven, LO-bossen Karl-Petter Thorwaldsson, en rad ministrar som till exempel Tomas Eneroth, pappa till Jesper, Magdalena Andersson och Ibrahim Baylan. Dessutom flera andra kända S-profiler som Birgitta Dahl och Ingela Thalén.

”Arbetets söner”, ”Internationalen” och ”Vi bygger landet” är några av de sånger som sossekören stämmer upp i.

Förvånad

Medverkar gör också en del av S unga företrädare. Philip Botström och Andrea Törnestam från SSU:s förbundsledning sjunger låten ”Alla tillsammans”. Även S-studenters ordförande Nasra Ali finns i kören.

Jesper Eneroth berömmer sina körsångare och menar att många överraskat honom.

– Vissa sjöng lite bättre och andra lite sämre, men sammantaget blev jag förvånad över hur bra många ändå sjunger, säger han.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - flera olika modeller hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Persson: Så måste Löfven göra för att vinna tillbaka väljare

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongress 2019

Socialdemokraterna

Ingvar Carlsson

Benny Andersson

Körsång