Lena Rådström Baastad

Självkritisk S-topp: Väldigt allvarligt läge

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Socialdemokraternas kris är mycket allvarlig.

Det konstaterar partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) efter dagens krismöte.

– Vi har haft ett år där vi har anledning att vara självkritiska, säger hon.

Tidigare i veckan kunde Aftonbladet avslöja att S-krisen fått partiledningen att kalla till krismöte på fredagen, där opinionsläget och vägen framåt skulle diskuteras.

Detta efter intern kritik till följd av väljartappet till Sverigedemokraterna och missnöjet med Januariavtalet, regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna.

Allvarligt läge

Efter mötet är det en självkritisk Lena Rådström Baastad som uttalar sig.

– Vi kan konstatera att vi är i ett väldigt allvarligt läge, säger hon.

–  Väljarna har skickat en signal till oss som parti att vi måste driva vår politik tydligare, visa resultat i fråga om gängbrotten, ta tag i segregationen och fixa välfärden.

Ska bli tuffare

Rådström Baastad menar att S måste bli tydligare med att Januariavtalet bara är ett medel på vägen för att nå politiska prioriteringar.

– Det har uppfattats som att Januariavtalet har varit vårt enda mål och att våra samarbetspartier fått väldigt stort utrymme att sätta bilden av vad de vill men också vad vi vill. Där måste vi bli bättre.

Det innebär enligt Rådström Baastad att ska S bli tuffare i att föra fram sina egna segrar i samarbetet framöver. Men också i hur man går in med sina krav inom ramen för avtalet.

– Vi vet att det är astufft med välfärden i många kommuner. Människor ska kunna känna sig trygga med den och då är det pengar till välfärden som vi måste prioritera i varje kommande förhandling, säger hon.

Opinionsbildningen ska också stärkas. Till exempel ska S bli bättre på att visa vad man gör för att knäcka gängbrottsligheten eller för att förbättra i skolor och omsorg.

Måste kliva fram

Lena Rådström Baastad och statsminister Stefan Löfven har fått intern kritik för hur de agerat efter Januariavtalet. Bland annat har det ansetts att S-segrarna i avtalet inte lyfts fram tillräckligt.

Några personfrågor har dock inte diskuterats på mötet, enligt partisekreteraren.

– Men det är klart, jag vet att det har framförts kritik mot mig som jag behöver ta till mig. Och jag kan också konstatera att vi som parti kanske varit lite för snälla i det här nya samarbetet. Nu behöver alla våra statsråd, riksdagsledamöter och duktiga företrädare kliva fram betydligt mer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstens nyheter hos Åhléns – handla mode, inredning och skor här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Intern kritik mot Löfven och S-ledningen: Har tappat greppet

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Rådström Baastad

Stefan Löfven

Socialdemokraterna