Kravet: Frågan där Löfven måste leverera

Publicerad:

SAMHÄLLE

Trycket på Stefan Löfven är hårt och kravet på leverans av socialdemokratisk politik för vanligt folk ökar.

Internt menar många att det är helt avgörande med en framgång i förhandlingarna om hur skatterna ska göras om.

– Det är en väldigt stor utmaning, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

Som en del av Januariavtalet ska det svenska skattesystemet göras om. Flera källor uppger för Aftonbladet att förhandlingarna mellan S/MP-regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har inletts. Men än så länge är diskussionerna i ett mycket tidigt skede.

Förhandlingarna är viktiga för alla parter men ser ut att kunna bli avgörande för Stefan Löfven när det gäller hans möjligheter att vända den negativa trenden för S.

Efter valet 2018 fick partiet kompromissa rejält för att kunna sitta kvar vid makten. Man gick med på en lång rad krav från C och L.

Kritiken har inte låtit vänta på sig när regeringen nu genomför saker som S egentligen tycker är fel, bland annat om slopad värnskatt.

”En av få ljuspunkter”

Tillsammans med historiskt lågt opinionsstöd och det eskalerande gängvåldet i samhället är det nu krisläge för S och Löfven.

Internt i partiet sätter många sitt hopp till den punkten i Januariavtalet som handlar om att det svenska skattesystemet ska göras om.

– Det är en av få ljuspunkter i Januariavtalet, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

Från S-ledningen hoppas man med reformen kunna leverera politik som minskar de ekonomiska klyftorna och tryggar välfärden ute i kommunerna.

I avtalet står det också att resultatet av förhandlingarna ska bli just det.

Men där står också att en lång rad andra krav ska uppfyllas, som sänkt skatt på jobb och företagande och sänkta marginalskatter. Det är enligt Aftonbladet källor bäddat för konflikt mellan regeringen och samarbetspartierna och en rejäl prövning för Januariavtalet.

Det finns en oro inom S om att det kan bli väldigt svårt för Löfven att kunna leverera.

– C och L har fått löften om att inga inkomstskatter ska höjas och att de ska få genom för dem symboliskt viktiga förändringar under mandatperioden, samtidigt som regeringen ska minska klyftorna. Det är en ekvation som inte går ihop, säger en källa.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Statsminister Stefan Löfven.

Finns oro

Men hos LO, som är kritiska mot stora delar av Januariavtalet, hoppas man att skattereformen ska bära frukt.

– Vi vill se lägre tryck på kommunalskatten, i stället ska olika typer av skatter på förmögenhet och kapital finansiera ökade kostnader i välfärden, säger Torbjörn Hållö.

Han säger dock att det blir ett väldigt svårt att få ihop en skattereform som lever upp till avtalet.

– Den ska ju uppnå allt, det ska bli jämlikt, miljövänligare och företagarvänligt samtidigt. Men om man lyckas kan det bli bra.

Daniel Suhonen, chef på fackliga tankesmedjan Katalys och grundare till S-föreningen Reformisterna, menar att Löfven måste sätta hårt mot hårt i förhandlingarna.

– Han bör ställa en kabinettsfråga kring välfärdens finansiering. Staten har ett överskott och kommunerna går på knäna, säger han.

Om C och L vägrar gå med på de förändringar som krävs för en mer rättvis omfördelning, anser Suhonen att det är bättre att låta regeringen falla, utlysa nyval eller låta en borgerlig regering ta över.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), säger att partiet vill se ett skattesystem som beskattar kapital hårdare än i dag och som gör att klyftorna minskar i samhället.

– Det står vi för och det kommer att vara våra ingångar i den här diskussionen.

Publicerad: