Bråk i Bryssel: ”Gråtliberal”

En ny EU-kommissionär ska arbeta med att ”skydda den europeiska livsstilen”.

Utnämningen har skapat ramaskri hos vissa och lett till bråk mellan Fredrick Federley (C) och Sara Skyttedal (KD).

– Noterar att Federley ansluter sig till den gråtliberala kritiken, säger Skyttedal.

– Hennes arbetsmetoder börjar bli tröttsamma, säger Federley.

I veckan har EU-kommissionens nya ordförande, tyskan Ursula von der Leyen, gett besked om hur hon vill att hennes nya kommission ska se ut.

Sveriges före detta arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) får ansvar för migration och inrikesfrågor om hon godkänns av parlamentet.

Det stod också klart att den grekiska kommissionären Margaritis Schinas, som von der Leyen vill ha som en av sina vice ordföranden, ska leda en enhet för att ”skydda den europeiska livsstilen”.

Under sig har han bland annat Ylva Johansson men även de kommissionärer som är ansvariga för säkerhet, arbetsmarknad och utbildning.

Beskedet har lett till ramaskri från flera håll i Bryssel. Kritikerna menar att von der Leyen flirtar med högerextrema krafter medan de som stödjer förslaget menar att det är den europeiska livsstilen som gjort Europa framgångsrikt.

Hårda ord om europeisk livsstil

Jean-Claude Juncker, von der Leyens företrädare, är en av kritikerna.

Diskussionen har även lett till hårda ord mellan svenska EU-parlamentariker. Efter att Fredrick Federley (C) gått ut med kritik skrev Sara Skyttedal (KD) på Twitter att han anslutit sig till den ”gråtliberala” kritiken.

– Allt som inte är någon form av mittenliberal åsikt är inte någon form av extremism. Att man markerar mot något som är en självklarhet i det europeiska samarbetet, det gynnar bara extrema krafter. Att gråta över saker som jag tycker både liberaler, konservativa och kristdemokrater borde kunna omfamna och skydda är väldigt märkligt, säger hon.

Skyttedal tycker att det är helt rätt att skydda de europeiska värderingarna som hon menar är själva grunden för att Europa blivit så framgångsrikt.

Hon säger värderingarna bland annat innebär skyddet av rättsstatens principer, tolerans, mångfald och en judeo-kristen värdegrund.

– Det är värderingar som utmanas inte bara utanför unionen men också inom den, inte minst de brott mot rättsstatens principer vi ser i vissa av EU:s medlemsstater.

”Är en kärna i en traditionell höger”

Hon ställer sig väldigt frågande till kritiken om att det skulle handla om en flirt med högerextrema krafter, då hennes partigrupp, EPP, drev frågan i valrörelsen.

– Det här är uppenbart en kärna i en traditionell höger snarare än en extremhöger, att stå upp för vårt gemensamma kulturarv men också om respekten för människovärdet.

Fredrick Federley kallar den nya portföljen, som ska skydda den europeiska livsstilen, för en ”slasktratt” som kan tolkas på två olika sätt.

– Antingen som en eftergift till ytterhögern som menar att det pågår ett kulturkrig. Eller till de som vill skapa en europeisk kultur, med en nationalsång och en flagga. Sanningen är ju att det inte finns en europeisk kultur, utan många olika i Europa och dess länder, säger han.

Han menar att posten kan komma att stöka till det.

– Just kulturpolitik tycker jag att EU ska hålla sig borta ifrån. Unionen kan inte skapa eller försöka upprätta en kultur, där ska man hålla tassarna borta.

Han säger så här om Skyttedals ordval om att hans kritik är ”gråtliberal”.

– Hennes tweet visar på hennes arbetsmetod att komma ut i media. Jag tror det vore mer intressant att höra varför KD, som i valrörelsen tyckte att EU ska göra lite saker, nu ska ägna sig åt kultur- och identitetspolitik på europeisk nivå.

– Det är barockt. Men jag känner till hennes arbetsmetoder och de börjar bli lite tröttsamma.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE