Så kan Löfven ersätta Strandhäll

Annika Strandhäll (S) avgår som socialförsäkringsminister.

På kort tid ska Stefan Löfven få fram en ersättare till den viktiga posten.

Högst upp på önskelistan står en kvinnlig ”doer”.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll avgår ur regeringen efter sin sambos död. Statsminister Stefan Löfven gav omedelbart det avgående statsrådet sitt stöd och gav beskedet att hennes efterträdare på posten ska presenteras ”inom en mycket snar framtid”.

Strandhälls portfölj är, lite i det dolda, mycket viktig för Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

Behövs en ”doer”

Där ligger utöver de viktiga pensionsfrågorna och sjukförsäkringsfrågorna också familjeveckan, en av få tydliga S-segrar i Januariavtalet. Ett första steg av reformen är utlovad under mandatperioden.

– Löfven behöver en ”doer”, man ligger redan efter i de för partiet viktiga frågorna, säger en källa.

I partiet och regeringskansliet spekuleras det redan friskt i vem som ska ta över.

Flera uppgiftslämnare lyfter fram att det lutar åt en kvinna. Löfven slog redan 2014 fast att han leder en ”feministisk regering” och skulle det bli en man skulle det bli manlig övervikt, om man inkluderar Löfven själv.

Det handlar bland annat flera namn i partiets riksdagsgrupp. I socialförsäkringsutskottet sitter flera namn som pekas ut som tänkbara enligt källor.

Flera namn nämns

I socialförsäkringsutskottet i riksdagen finns Carina Ohlsson och Teresa Carvalho, som båda nämns. Skulle Löfven ändå välja en man finns där också Fredrik Lundh Sammeli, som sitter med i pensionsgruppen och var ordförande i socialförsäkringsutskottet förra mandatperioden.

Utanför riksdagen finns också flera namn som det spekuleras kring.

Det handlar bland annat om Kommunals ordförande Tobias Baudin och Emma Lennartsson, som fram tills 2017 var Löfvens statssekreterare, då hon fick gå till följd av Transportstyrelseskandalen.

En annan möjlig lösning för Löfven är att låta socialminister Lena Hallengren ta över frågorna. Det som talar emot är att statsministern delade upp posterna som socialmister och socialförsäkringsminister efter senaste valet.

Publisert:

LÄS VIDARE