Polischefens aprilskämt om corona får kritik

Av: Olof Svensson

Publicerad:

Ta tempen på alla som anländer gränsen och inte är svenska medborgare.

Uppmaningen gick ut till gränspoliser från chefen Patrik Engström den 1 april.

”Mycket osmakligt. Det finns redan en oro gällande corona och dess spridning” anser en polis.

Patrik Engström är chef för gränspolissektionen på nationella operativa avdelningen. I ett mejl till de anställda skriver han att det snart kommer nytt regeringsbeslut om gränskontroll. För polisen innebär detta hälsoscreening vid yttre gräns.

”En sådan screening kommer innebära, i ett första steg, att ta temperaturen på alla anländande som inte är svenska medborgare. Personer som har feber ska skickas vidare till fördjupad hälsokontroll” skriver Patrik Engström i mejlet.

Alla anställda ska utbildas för att kunna ta temperaturen. I mejlet finns bild på två olika mätinstrument bifogade. Den andra är en värmekamera som ska användas om det kommer många på samma gång.

Mätinstrument för att ta tempen vid gränsen, bifogade i Patrik Engströms mejl.
Mätinstrument för att ta tempen vid gränsen, bifogade i Patrik Engströms mejl.
Foto: JERKER IVARSSON
Patrik Engström, nationell gränspolischef.

Osmakligt

En polisanställd som Aftonbladet har varit i kontakt med tycker mejlet är osmakligt.

Personen berättar att det redan finns en stor oro bland poliser över corona. Många är rädda för att vara i yttre tjänst, endast de som är i riskgruppen har möjlighet att arbeta hemifrån.

En del förstod inte heller att det var ett skämt, enligt den anställde.

”De trodde det var allvar. Det finns en rädsla för att exponeras för viruset, oro kring ändrad arbetsplats och arbetstider”, skriver personen.

Ber om ursäkt

Patrik Engström säger att han brukar mejla ut aprilskämt. I år var det fler än tidigare som tog emot hans mejl, eftersom sektionen har vuxit.

– Jag tar till mig att medarbetare känner oro så jag har går nu ut med information att det inte var min avsikt. Jag ber om ursäkt till de som känt oro eller obehag. 

Vi befinner oss i ett allvarligt läge, är det lämpligt att skämta så här då?

– Jag funderade på det och jag tyckte att det gick att skämta om det på det här sättet. Vi har haft den här frågan uppe tidigare. Men jag tar till mig att medarbetare har känt oro. 

Hälsokontroller av människor som anländer gränser har upprättats på flera håll runt om i världen för att hindra coronaepidemin. Det finns även flera länder som tillämpar metoden att ta tempen på resenärer som anländer till flygplatser.

Publicerad: