SDP i topp i förhandsröstningen i finska valet

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraterna (SDP) tar ledningen i det finländska valet sedan resultatet från förhandsröstningen – en dryg tredjedel av rösterna – tillkännagivits.

Sannfinländarnas framfart i opinionen gör också avtryck, men partiet ser likväl ut att tappa mandat.

– Knäckfrågan är om Samlingspartiet kan tänka sig att regera med dem, säger statsvetaren Göran Djupsund.

Ungefär 19 procent av finländare som röstade på förhand valde Socialdemokraterna. Bakom dem följer Samlingspartiet med ungefär 17 procent.

Centern och Sannfinländarna får ungefär 15 procent.

Mer än var tredje väljare – drygt 36 procent – röstade på förhand.

Lugnt vid vallokalerna

Kanske har det fina vädret lockat fler till valurnorna på valdagen. Allt som allt är det 200 riksdagskandidater som vill trygga sin plats inför nästa mandatperiod. Finland har traditionellt haft ett lägre valdeltagande än Sverige. Bara drygt 70 procent röstade i riksdagsvalet 2015, mot Sveriges drygt 87 procent i valet 2018.

Under förmiddagen var det lugnt i en vallokal i centrala Helsingfors.

– Någon trängsel har vi inte sett till än så länge. Låt oss hoppas att de blir livligare ju längre dagen framskrider. Det här är ju en finstämd fest för demokratin, säger valförrättaren Elisa Kumpula till den finländska nyhetsbyrån SPT.

Få väljare vill avslöja vad de röstat på utanför vallokalen. Vuokko och Jorma Väkiparta anser att klimatfrågan fått orimliga proportioner i riksdagsvalet och tycker att Sannfinländarna varit det enda parti som har vågat driva en egen linje i klimatpolitiken

– Vi röstade inte på Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho, men jag måste medge att hans realism i klimatfrågan tilltalar mig. De övriga partiledarna låter inte trovärdiga då de talar om vikten av att reducera klimatutsläppen, säger Jorma Väkiparta till SPT.

Förstagångsväljaren Axel Dahl säger att han röstade för ett öppet och liberalt samhälle.

– Och så ville jag stödja en ung kandidat som står för samma värderingar som jag, säger han.

Misslyckad vårdreform

På förhand tydde inte mycket på att något parti skulle kunna få 20 procent av väljarnas stöd, vilket är ovanligt i Finland. Socialdemokraterna, som suttit i opposition sedan förra valet, kom närmast i den senaste mätningen från Yle med 19 procent.

I Finland slutar regeringsförhandlingarna ofta i en bred koalition mellan flera olika partier. Men inför årets val framträder en tydligare uppdelning mellan vänster och höger än tidigare. Anledningen stavas troligen vårdfrågan, som blivit aktuell sedan flera fall av vanvård uppdagats på privata äldreboenden under vintern.

Avslöjandena kommer olägligt för det moderata Samlingspartiet, som tillsammans med den Centerledda koalitionsregeringen i flera år arbetat fram en omfattande vårdreform som bland annat innebär större möjligheter för privata vårdaktörer att bedriva verksamhet i Finland.

Men reformen röstades ned i mars, och regeringen avgick som följd.

Kritiken har sedan dess haglat från oppositionen, och Samlingspartiet har tappat stöd. Enligt partimätningen hamnar de på tredje plats med knappt 16 procent.

– Jag anser att det skulle vara mycket svårt för Socialdemokraterna och Samlingspartiet att komma överens om ett regeringsprogram. De utmanade varandra så det stänkte om det i partiledardebatten i torsdags, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo akademi.

Sannfinländarna andra parti

Bättre går det för de nationalistiska Sannfinländarna, som fick drygt 16 procent i Yles opinionsmätning inför valet. Det är en framgång sett till att partiets stöd sviktat rejält under mandatperioden, men skulle innebära att partiet tappar mandat i parlamentet.

Sannfinländarna har lyckats locka till sig "soffliggarna", alltså de väljare som vanligtvis inte intresserar sig för politik, enligt Yle. Framgången innebär ett svidande partitapp för framförallt Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Centerpartiet, menar Göran Djupsund.

– Det handlar främst om konservativa, manliga arbetare på landsbygden som i Sannfinländarna ser den enda rösten som går emot konsensus inom klimat- och invandringsfrågan.

Partiets framgångar kan få stor betydelse i regeringsbildningen. För Socialdemokraterna vore det osannolikt att närma sig Sannfinländarna, men Samlingspartiet är mer ambivalenta. Förhandlingar blir det oavsett, menar Göran Djupsund.

– Det är ovanligt att man tar avstånd från något parti i förhand. Frågan om regeringsförhandlingar kommer sannolikt att falla på alla partiers bord.

Publicerad: