Larmet inifrån: Anställda flyr arbetsförmedlingen

Generaldirektören i internt brev: Ligger mycket nära kapacitetsgränsen

Anställda flyr från arbetsförmedlingen i allt högre takt.

I ett internt brev till myndighetens chefer målar generaldirektören upp en ytterst mörk bild av läget.

”Min bedömning är att vi ligger mycket nära vår kapacitetsgräns” skriver Mikael Sjöberg.

Kaoset på arbetsförmedlingen blir allt värre. Nu varnar generaldirektören Mikael Sjöberg för att myndigheten är mycket nära kapacitetsgränsen.

I ett internt brev till avdelningschefer som Aftonbladet tagit del av skriver han. ”I dessa dagar fortsätter många av våra medarbetare att lämna myndigheten. Konsekvenserna av neddragningarna är påtagliga. Det påverkar arbetsmiljö, det påverkar vår möjlighet att ge service och det påverkar självklart våra resultat.”

Lite längre ner i brevet skriver Sjöberg att anställda lämnar i allt större omfattning.

När det är kaos väljer folk att sluta

”Vi har också fortsatta obalanser och i framförallt storstäderna har tappet av medarbetare eskalerat. Under rådande omständigheter är min bedömning att vi överlag ligger mycket nära vår kapacitetsgräns.”

Situationen bekräftas av en anonym källa på huvudkontoret.

– När det är kaos så väljer folk att sluta. Det är fruktansvärt tufft. I vissa områden slutar plötsligt halva kontoret. På huvudkontoret slutar en chef i veckan, säger källan.

Ska lägga ner 132 kontor

I fredags lämnade Arbetsförmedlingen över en rapport till regeringen. Bakgrunden är att myndigheten ska förändras i grunden, något regeringen och samarbetspartierna kommit överens om i Januariavtalet. Inom några år ska privata företag helt ta över insatser och utbildning för arbetslösa.

I samband med att rapporten offentliggjordes sa Mikael Sjöberg att läget för myndigheten och de anställda är exceptionell. Arbetsförmedlingen ska lägga ner 132 kontor i landet, i januari varslades 4 500 personer om uppsägning, sedan dess har uppemot 3 400 fått sluta eller sagt upp sig själva. Arbetsförmedlingen fick också kraftigt nedskurna anslag i år, detta efter att M/KD-budgeten röstades igenom i riksdagen. Regeringen kompenserade inte heller för det i vårändringsbudgeten, skriver TT.

Pia Ackmark, direktör för verksamhetsområde arbetsgivare på arbetsförmedlingen, skriver i en kommentar till Aftonbladet: ”Det vi menar med kapacitetsgräns är att våra medarbetare jobbar på så hårt det går. Det innebär också att vi inte kommer att kunna öka några resultat dramatiskt den närmaste tiden eftersom vi redan i princip kör för fullt.”

Publisert: