Moskéattacken i Bærum, Norge

Norges hårda svar till Anders Ygeman

”En debattnivå som norsk vänster inte använt efter Utøya”

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Anders Ygeman gick till angrepp mot Norges statsminister Erna Solberg.

Nu kommer det norska svaret:

– Ygeman lägger sig på en debattnivå som norsk vänster inte har gjort efter 22 juli. Det är tråkigt, säger Henrik Asheim, ledamot i stortinget.

Energiminister Anders Ygeman (S) har hamnat i en ordväxling med Norges statsminister Erna Solberg (Høyre). Detta efter att Solberg lyft fram att svenska nazister är vanligt förekommande i Norge. Uttalandet gjordes under en pressträff efter terrordådet mot moskén i norska Bærum.

Ygeman anser att Solberg bör ”se sig själv i spegeln” och pekar på att hon bildat regering med Fremskrittspartiet, som han klassar som ett högerpopulistiskt parti.

”Tråkig reaktion”

Uttalandet får Henrik Asheim, ledamot i stortinget för Høyre, att se rött.

– Det är en tråkig reaktion från ett svenskt statsråd. Framväxten av nynazism är allvarligt och något vi ser i hela Europa. Våra länder borde samarbeta och bekämpa det. Ygemans svar bidrar bara till att leda bort en viktig diskussion, säger han.

I en intervju med Aftonbladet påpekade Ygeman att två uppmärksammade attentat i Norge utförts av norrmän och att terroristen Anders Behring Breivik var medlem i Fremskrittspartiet under flera år.

Ygeman slår ifrån sig kritiken

Henrik Asheim tycker inte det är relevant. Breivik hade lämnat partiet när han utförde terrorattentaten på Utøya och i Oslo 2011.

– Ygeman lägger sig på en debattnivå som norsk vänster aldrig har gjort efter 22 juli. Det är tråkigt. Jag både tror och hoppas att Sveriges statsminister har en mer konstruktiv ingång i detta än vad hans statsråd har, säger Henrik Asheim.

Anders Ygeman slår dock ifrån sig kritiken.

– Jag kan bara konstatera att Brevik var medlem i Fremskrittspartiet i tio år, det är sannolikt att det bidrog till att han radikaliserades. Det betyder inte att Fremskrittspartiet bär ansvar för 22 juli-attacken, säger han.

Ygeman understryker att han vill fortsätta samarbetet med Norge, något som han också skrev i uttalandet på Twitter.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Skolkamraten om Philip Manshaus kusliga förvandling

ÄMNEN I ARTIKELN

Moskéattacken i Bærum, Norge

Anders Ygeman

Erna Solberg

Fremskrittspartiet

Philip Manshaus

Norge

Terrorbrott