SD-vildar i riksdagen startar ny politisk grupp

Tre politiska vildar – de tidigare SD-ledamöterna Pavel Gamov, Hanna Wigh och Margareta Larsson – startar en ny politisk grupp i riksdagen.

De kommer inom kort att etablera ett kansli och vill nu få möjlighet till ekonomiskt stöd.

– Vårt engagemang finns kvar, men vi ska inte driva SD-politik, säger Margareta Larsson.

De senaste åren har flera av SD:s ledamöter i riksdagen, av olika anledningar, lämnat eller sparkats ut ur partiet och blivit politiska vildar. Nu gör tre av dem – Hanna Wigh, Margareta Larsson och Pavel Gamov – gemensam sak och bildar en ny politisk grupp i riksdagen.

I ett brev till riksdagsförvaltningen skriver gruppen att man vill ha en dialog för att diskutera ett möjligt ekonomiskt stöd, uppger nyhetsbyrån Siren.

Föreningen, som får namnet ”Sveriges partipolitiskt oberoende lista” (SVPOL), ska inom kort etablera ett kansli.

Vill få ekonomiskt bidrag

”För att kunna på bästa sätt utföra vårt politiska uppdrag som ledamöter av Sveriges riksdag har vi - Pavel Gamov. Margareta Larsson och Hanna Wigh - med stöd av sympatisörer utanför riksdagen startat en politisk grupp och förening som har i syfte att underlätta arbetet med att infria väljarnas önskemål och förväntningar på oss folkvalda”, skriver man i brevet.

Margareta Larsson säger till Aftonbladet att de tre bildar gruppen för att kunna driva sina individuella frågor. Själv lägger hon i dag sin energi på att driva sociala frågor.

– Vårt engagemang finns kvar, men vi ska inte driva SD-politik. Den socialpolitik jag vill driva är ju inte lik den som Sverigedemokraterna driver.

På lördag ska gruppen träffas för att diskutera vilka frågor de ska fokusera på och hur man ska gå vidare.

Larsson: ”Som vilde har du inte tillgång”

Margareta Larsson säger att det övergripande målet med att bilda gruppen är att kunna få ekonomiskt stöd så att man ska kunna arbeta politiskt i riksdagen fram tills valet i höst.

– Som vilde har du inte tillgång till juridisk expertis till exempel. Vi kan också behöva hjälp i arbetet med att eventuellt ta fram en budget, säger hon.

Larsson poängterar att gruppen inte ska driva SD-politik och att vildar från andra partier ska kunna ansluta sig.

– Det ska vara blocköverskridande. Vi gillar inte blockpolitiken, säger hon.

Är det här bara en kortsiktig lösning fram tills valet eller har ni planer på att bilda ett politiskt parti?

– Det är väldigt nytt, så först och främst är det på kort sikt, vi får se vad som händer sen.

Publisert:

LÄS VIDARE