S-medarbetare blir kvar – får erinran

SAMHÄLLE

De två S-medarbetare som stängdes av för ett misstänkt trollkonto får stanna kvar i partiets tjänst.

De får dock andra arbetsuppgifter – och en erinran.

– Den ena medarbetaren förlorar sin samordningsfunktion och den andra omplaceras, säger Helena Salomonson, kommunikationschef (S).

I tisdags stängdes två medarbetare på Socialdemokraternas partikansli i Stockholm av efter misstankar om att man via ett fejkat Twitterkonto hade spridit en bild som drev med SD-ledamöter och M-riksdagsledamoten Hanif Bali. Under samma profilnamn har det också skapats ett konto på Facebook, där man delat samma bild.

Partiet inledde därefter en internutredning om händelsen, som nu alltså är klar.

Skapat och spridit bild

Utredningen visar enligt kommunikationschefen Helena Salomonson att de två medarbetarna skapat och spridit den misstänkta bilden under ett påhittat namn, vilket de också erkänt.

– Konsekvensen blir att en medarbetare förlorar den samordningsfunktion som hen har haft och den andra medarbetaren kommer att omplaceras. Båda medarbetarna får en erinran för att de har brutit mot it-policyn, säger hon.

Båda får därmed stanna kvar inom partiet. Men vilken typ av tjänster de kommer att jobba med framöver vill kommunikationschefen inte gå in på.

Utredningen har också visat att en tredje person ska ha känt till att medarbetarna hade tagit fram den aktuella bilden, dock utan att veta vad den skulle användas till. Den personen får dock ingen erinran.

– Men vi har fört ett allvarligt samtal om vad som gäller, det har jag gjort med många den här veckan, säger Salomonson.

Upprörd

Kommunikationschefen är mycket upprörd över det inträffade.

– Jag har känt mig så besviken och förbannad över att de har producerat och gjort den här bilden. Det är inte den valrörelse som jag vill ha. Vi ska ha en fair valrörelse där vi vinner med våra argument.

Helena Salomonson påpekar därefter att det inte finns några indikationer på fler liknande händelser och att de båda medarbetarna fram till nu skött sina arbeten klanderfritt.

– Nu handlar det om att återupprätta förtroendet hos allmänheten. Jag vill inte att det ska uppfattas som att det är en sådan här valrörelse som Socialdemokraterna vill bedriva. Tvärt om. Vi vill ha en schyst och bra valrörelse, säger hon.


För fler politik- och samhällsnyheter, följ @Aftonbladet Samhälle på Facebook.

Dagens tre toppnyheter 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM