Politikerna fördömer terrordådet: Ett avskyvärt våldsdåd

Stefan Löfven och Ulf Kristersson om attacken i Nya Zeeland

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Politikerna fördömer terrorattacken i Christchurch.

– Det är ett fegt och avskyvärt dåd som släcker människors liv och åstadkommer ärr för resten av livet för så många, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson poängterar att ”extremismens våld måste bekämpas”.

Flera av de svenska politikerna förfasas över dådet i Nya Zeeland.

Stefan Löfven beskrev vid en presskonferens dådet som ”en attack mot det öppna samhället och demokratin”.

– Det syftar till att skapa rädsla och splittring. Vi har uttryckt vår djupaste solidaritet med Nya Zeeland. Det finns ett väl upparbetat internationellt utbyte och samarbete mellan säkerhetstjänster. Sverige står naturligtvis sida vid sida med Nya Zeeland, vi kommer bistå om så behövs. Det är i det svåraste tiderna som gemensaken är som viktigast, säger han.

Terroristen Brendon Tarrant släppte ett manifest före attacken där han bland annat tar upp terrordådet på Drottninggatan, med flera kopplingar till Sverige. Han sa att han ville hämnas 11-åriga Ebba Åkerlund, som mördades i terrorattacken på Drottninggatan. Statsministern ville inte spekulera kring motivet till dådet.

Stefan Löfven poängterade dock att människor ska veta att det svenska samhället gör vad som går för att skydda medborgarna.

– Arbetet pågår dagligen och stundligen, hos polisen och säkerhetspolisen, andra myndigheter, regeringen, för att se till att vårt land ska vara så säkert som möjligt och att vi förebygger terroristbrott och för till de resurser som myndigheterna behöver. Vi utvecklar den tekniska kompetensen för att kunna förebygga och komma på eventuella hot så tidigt som möjligt.

Samtidigt poängterade han att det är viktigt att människor fortsätter att leva som vanligt.

– Det terroristerna vill åt är att sätta människor mot människor för att skapa kaos och oordning, men också att skapa rädsla i vårt samhälle. Vi ska leva våra liv så vanligt som möjligt, men vi ska vara vaksamma, det har vi alla en anledning att vara, om det är något man tycker verkar ovanligt och konstigt.

– Vi ska leva våra liv i frihet, det är grunden, säger Löfven.

1 av 2 | Foto: Lasse Allard

”Högerextremistiskt terrordåd”

Justitieminister Morgan Johansson skriver om attacken på Twitter: ”Fruktansvärda nyheter från Nya Zeeland, om vad som verkar vara ett högerextremistiskt terrordåd”.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kallar attacken för ”vidrigt terrordåd på Nya Zeeland. Hatets yttersta konsekvens”.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterar på Instagram.

”Minst 49 människor har dödats och många har skadats i den fruktansvärda attacken mot moskéer i Christchurch. Våra tankar går till offren för denna terror och till deras familjer. Extremismens våld måste bekämpas oavsett var den visar sig.” skriver M-ledaren och tillägger:

”Under dådet har en av terroristerna använt Ebba Åkerlunds namn. Missbruket av ett barns namn i terrorns propaganda är i sig avskyvärt. Våra tankar går än en gång till hennes familj, och deras rätt att få sörja i fred.”

”Fruktansvärda nyheter”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skriver ”Ännu ett terrordåd har skett i världen. Sörjer offren och tänker på de anhöriga, terrorism oavsett motiv och ideologi är avskyvärt och måste bekämpas”.

C-ledaren Annie Lööf kallar attentatet för ”avskyvärt” och skriver att ”Kampen mot alla former av våldsbejakande extremism, såväl högerextremism som islamism, måste fortsätta.”.

Liberalernas riksdagsledamot Johan Pehrson skriver: ”Satans mördare och tillika det öppna samhällets dödgrävare.”.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

1 av 15 | Foto: LOTTE FERNVALL
Publicerad:

LÄS VIDARE