Flyktingmottagandet i Sverige

Danska ilskan: Sverige borde stå notan

avJohn Granlund

1 av 11 | Foto: KRISTER HANSSON
Kontrollanter fotar resenärers legitimationer med mobilkameror.

köpenhamn. De nyinförda id-kontrollerna kostar det danska tågbolaget en miljon kronor om dagen.

Nu kräver den danske transportministern att Sverige står för notan.

– Det är ju svenskarna som har infört de här reglerna, säger Hans Christian Schmidt.

Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP
Danmarks transportminster Hans Christian Schmidt.

Id-kontroller för resenärer från Danmark till Sverige infördes på bred front vid midnatt. I hamnar, på tågperronger och vid bussavgångar mot Sverige står vakter och granskar id-handlinar.

Bara för DSB, den danska tågoperatören som kör Öresundstågen, kostar kontrollerna totalt en miljon kronor om dagen.

Sverige borde betala

Nu kräver Danmarks transportminster, Hans Christian Schmidt från borgerliga partiet Venstre, att svenskarna står för notan. Enligt danska Public Service-bolaget DR kallar han kontrollerna för sorgliga och ”mycket besvärande”.

– Det skulle vara helt på sin plats om svenskarna själva betalade för det här, när det är de som har infört dem, säger ministern.

Han anser att det inte är ”rimligt att ett danskt företag ska hosta upp för att tillgodose en ny svensk lag”, enligt DR.

– Men de har rätt att göra det i och med att en ny lag trätt i kraft. De kan ju besluta om vad de vill och det är tydligt att de verkligen har tänkt igenom det här, säger han.

”Är ett bakslag”

Statsministern Lars Løkke Rasmussen gick i går ut på sin Facebook-sida och skrev att id-kontrollerna är ”ett stort bakslag för idén om att binda samman Köpenhamn och Skåne till en slagkraftig internationell region”. Samtidigt skriver statsministern också att det svenska beslutet kan komma att skapa en ”anhopning av illegala utlänningar i Danmark” men att regeringen ”har beredskap” för att hantera detta.

Enligt flera danska medier har regeringen i tysthet förberett för att vid behov införa ett liknande system med utökade id-kontroller mot den tyska gränsen.

Klockan 12.00 på måndagen väntas Lars Løkke Rasmussen utveckla den danska regeringens planer under en presskonferens i Köpenhamn. Enligt ett pressmeddelande ska statsministern berätta om "migrationssituationen i ljuset av Sveriges senaste tilltag".