"Tyder på att det är ett parti i kris"

avAnette Holmqvist

Kommentarer om att KD fäller Decemberöverenskommelsen

Att Kristdemokraterna förkastar Decemberöverenskommelsen behöver inte betyda nyval och regeringsombildning.

Det är det samstämmiga beskedet från regeringspartiernas företrädare.

– Det behöver inte få någon betydelse i praktiken, under förutsättning att de andra borgerliga partierna står upp för överenskommelsen, säger Jonas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen.

– Jag förutsätter att övriga borgerliga partier bekräftar decemberöverenskommelsen och fullföljer den överenskommelse de har ingått, säger Tomas Eneroth, gruppledare (S).

Decemberöverenskommelsen, DÖ, kom till efter förra höstens politiska kaos och hotande nyval. Regeringen i form av Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjorde upp med Alliansens fyra partier om en uppgörelse som skulle garantera att det största blocket får genom sin politik.

Men nu, bara ett år senare, har alltså KD:s ting röstat nej till överenskommelsen. Vilka effekter som ställningstagandet kommer att få är ännu för tidigt att säga.

”Osmakligt”

Tomas Eneroth som är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, kommenterar beskedet från KD-tinget så här:

– KD är uppenbarligen ett splittrat parti som inte har förmåga att hålla politiska överenskommelser ens ett år. Det skadar naturligtvis tilltron till KD som politiskt parti för lång tid framöver, säger han.

– Jag förutsätter att övriga borgerliga partier bekräftar decemberöverenskommelsen och fullföljer den överenskommelse de har ingått. Sverige befinner sig mitt i ett osäkert säkerhetspolitiskt läge och en internationell flyktingkatastrof. Då behövs knappast parlamentariskt kaos utan snarare mer samverkan och gemensamt ansvarstagande.

SSU:s ordförande Philip Botström är kritisk mot KD.

– Kristdemokraterna har visat att de är ovilliga att ta ansvar. Mitt i den största humanitära katastrofen i vår tid ägnar sig KD åt politiskt spel. Det firade deras företrädare med champagne. Osmakligt.

”Övriga partier har varit tydliga”

Även Jonas Eriksson, Miljöpartiet, framhåller att han förutsätter att övriga Allianspartier står fast vid DÖ.

– Jag har uppfattat att övriga borgerliga partier har varit väldigt tydliga i att de hedrar överenskommelsen och då behöver det här i praktiken inte få någon effekt för oss, säger han.

– Jag ser inte att det finns något problem så länge de andra partierna fotsätter att arbeta seriöst och står fast vid de överenskommelser som man har slutit.

Enligt Jonas Eriksson tyder utslaget på KD-tinget att det är "ett parti i kris" som samlats.

”Den stora politiska knallen”

Vänsterpartiet samarbetar med regeringen om budgeten men står utanför DÖ. Jonas Sjöstedt kallar KD-beskedet för "den stora politiska knallen" just nu.

– Frågan är, vad menar de med det här? Är de beredda att göra sig beroende av eller rent utav samarbeta med Sverigedemokraterna? Det är den stora frågan de måste svara på, säger han.

Jonas Sjöstedt talade för en liten stund sedan med statsminister Stefan Löfven (S) i telefon.

– Jag har pratat med honom och bekräftat att vi håller ingångna avtal och håller fast vid vår gemensamma budget. I ett sånt här läge, med stora utmaningar i flyktingsituationen, tycker jag det är viktigt med stabilitet och att man håller sitt ord.

Enligt V-ledaren sätter KD sin trovärdighet på spel i och med dagens besked.

– Frågan är, kan man lita på KD? Vad är deras ord värt, säger han.