”Hade det inte varit för sambon hade jag inte orkat”

Morgan Hansen, 64, har trasiga händer, axlar och nacke.

Men han får inte vara sjukskriven – Försäkringskassan anser att han kan jobba.

– Det har varit en mardröm, nästan ännu värre än att vara sjuk, säger han.

Morgan Hansen.
Morgan Hansen.

Sommaren 2015 var Morgan Hansen på jobbet som betong- och anläggningsarbetare. Ett jobb han haft sedan nästan 30 år.

Under arbetet med en promenadgång på en förskola ramlade han och skadade handen. Men det tog tre månader och flera vändor till läkare innan orsaken till hans smärtor upptäcktes – två ben i handen var brutna.

Under tiden han hade ont i handen råkade han halka.

– Jag kunde ju inte ta emot mig med handen så jag satte i armbågen och då slet jag av axelns muskelfästen.

Axelskadan krävde operation, som ledde till komplikationer. Men när Hansen behövde vara sjukskriven fick han nobben av Försäkringskassan.

– Jag hade inget val så jag gick tillbaka till jobbet, trots att läkarna skrek rakt ut, säger han.

Ekonomin i gungning

Jobbet är tungt och skadan förvärrades. Till slut konstaterades att en sena måste kapas för att de svåra fantomsmärtor som Morgan Hansen drabbats av skulle lindras. Också den andra axeln hade påverkats negativt.

Nya undersökningar gjordes och då fann man att även tre nackkotor var skadade.

Under hela tiden har Morgan Hansens ersättning från Försäkringskassan kommit och gått. Vissa perioder har han fått ersättning, andra har den nekats. Ibland har han fått pengar retroaktivt, två–tre månader efter sjuktiden.

– Jag har jobbat hela mitt liv, aldrig hade jag kunnat tro att det kunde vara så här. Det är förjävligt! Jag är 64 år och har aldrig varit sjukskriven tidigare.

Morgan Hansen berättar om ett helvete som lett till en ekonomi i gungning. Hur han har fått låna pengar av anhöriga och bank för att klara vardagen.

– Det har nästan varit ännu värre än att vara sjuk och ha ont. Hade jag inte haft min sambo skulle jag aldrig ha orkat, säger han.

Besviken på Löfven

I höstas drogs Morgan Hansens sjukpenning in helt. Och i november sades han upp från sitt jobb, eftersom han inte längre kan utföra det han ska.

Sedan en tid tillbaka är han inskriven i en anpassad verksamhet för tidigare anställda i byggsektorn. Pengar får han därmed nu från a-kassan som arbetssökande i stället. Nu väntar han på ytterligare operation och om han alls kommer kunna jobba, det vet han inte.

– Man kan ju aldrig pusta ut, men just nu har jag i alla fall a-kassa och har kunnat komma i fatt med räkningarna, säger han.

Morgan Hansen är mycket besviken på hur sjuka som han själv behandlas. Särskilt arg är han på statsminister Stefan Löfven.

– Jag kommer aldrig mer rösta på den här regeringen. Löfven står och säger att det går så himla bra för Sverige. För vem då? Ja, inte för oss i alla fall.

”Ändra systemet”

Aftonbladet har varit i kontakt med flera personer som har drabbats av indragen sjukpenning. De vill dock inte ställa upp med namn och bild, då de är rädda att det kan förvärra deras situation.

En kvinna i 30-årsåldern som skadade sig på en förskola har så ont att hon inte kan jobba mer än 25 procent, enligt läkare och flera utredningar.

– Systemet måste ändras. Försäkringskassan sysslar med maktutövning. De misstror oss sjuka, struntar i läkarnas utlåtanden och skickar en på utredningar vars resultat de inte bryr sig om.

Publisert:

LÄS VIDARE