FRA-lagen

Bra gjort Norge

Av: 

Erik Wiman

SAMHÄLLE

Läsarna ställer sig bakom stämningen av FRA

Gör Norge rätt som stämmer Sverige för FRA-lagen?

Ja.

Det anser i alla fall drygt 86 procent av Aftonbladets läsare.

– Tack Norge, äntligen någon som reagerar på våra korkade politiker, skriver en av läsarna i en kommentar till artikeln.

Norska jurister har stämt Sverige för den hårt omdebatterade FRA-lagen. Enligt stämningen bryter lagen mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

Starkt stöd

Bland Aftonbladets läsare får Norge starkt stöd för sitt agerande.

83,6 procent av läsarna anser att det är rätt att stämma Sverige. 13 procent har ingen åsikt och bara drygt tre och en halv procent tycker att norrmännen gör fel.

Bland läsarkommentarena är det många som tycker att det är bra att lagtiftningen prövas i en internationell domstol.

”Underbart kempeguttar! Givetvis är det ett brott utan dess like att godtyckligt sprätta upp och läsa allas brev för att leta efter någon påstådd statsfiende,” skriver signaturen Sixten.

Bra! Äntligen händer det något åt rätt håll, så kanske politikerna förstår att det inte är en sådan bra idé att börja övervaka allt och alla, skriver Tomte.

Trafik genom Sverige

Det är ledamöter av den norska avdelningen av Internationella juristkommissionen som ligger bakom stämningen. Enligt juristerna går stora delar av den kommunikation Norge har genom internet, sms och telefon genom Sverige. Det innebär att även norrmän skulle kunna bli avlyssnade av svenska myndigheter.

Bland Aftonbladets läsarkommentarer finns det en och annan som kritiserar norrmännen. En av dem är signaturen Mahatma.

”Man tar sig för pannan! Baggarna stämmer Sverige för att de kan bli avlyssnade av Svenska underrättelsetjänsten. Hur naiva får man vara? Tror de att Sverige är ensamma om att bedriva signalspaning?”, skriver han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

FRA-lagen

FRA, Försvarets radioanstalt