EU-parlamentet

Ökat stöd för Corazza Bildt efter petningen

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Anna Maria Corazza Bildt petades från Moderaternas lista inför EU-valet.

Men beslutet splittrar partiet.

Enligt vad Aftonbladet erfar har det tunga M-förbundet i Stockholms stad tagit ställning för att Corazza Bildt ska ges plats på listan.

När Moderaterna nyligen presenterade sin lista med toppkandidater inför valet till EU-parlamentet i maj fanns Anna Maria Corazza Bildt inte med.

Men frågan splittrar Moderaterna.

Nomineringskommitténs beslut gjorde Corazza Bildt, som suttit i Bryssel sedan 2009, rasande.

– Partiet skyller på mig för att de inte satsat på Europavalet, de vill straffa den som hjälpt dem mest. Det är många, från toppen till gräsrötterna, som stödjer mig, sa hon till Aftonbladet.

Får stöd från tungt distrikt

Hon fick också eldunderstöd av sin make, före detta utrikesminister Carl Bildt.

I det nya förslaget fanns ingen av Moderaternas tre nuvarande EU-parlamentariker med, man vill i stället satsa på helt nya namn. Listan toppas av före detta partisekreteraren Tomas Tobé samt Jessica Polfjärd, före detta gruppledare.

Corazza Bildt har fått nomineringar från förbund och föreningar runt om i Sverige. Men nomineringskommitténs ordförande Erik Langby försvarade beslutet, med hänvisning till att partiet gjorde ett dåligt Europaval förra gången och att man nu vill göra en omstart.

2014 röstade bara 13,65 procent på M.

– Man är bara vald för fem år, så det är ingen som är petad. Man är vald på den tid man är vald, sa han.

De andra ställer inte upp för omval

Trots petningen har Corazza Bildt inte gett upp. Den slutgiltiga listan spikas på M:s partiråd den 23 november. Då kan kommitténs förslag röstas ner och andra kandidater nomineras.

Enligt vad Aftonbladet erfar tog förbundsstyrelsen i M-distriktet i Stockholms stad i går ställning för att det ska göras plats för Corazza Bildt på EU-listan.

Aftonbladets källor säger att en av dem som pläderade för henne var Joakim Larsson, ordförande för M-förbundet i Stockholms stad.

I Stockholms län har man ännu inte fattat något beslut. Men Michaela Fletcher, som leder gruppen av kommunalråd i länet, skriver på Facebook att hon inte kan se ”en valsedel till EU valet med mindre än att Anna Maria Corazza Bildt finns med”.

De andra två nuvarande M-parlamentarikerna, Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark, har sagt att de inte kandiderar för omval.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Carl Bildt tar strid för hustrun Corazza Bildt

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-parlamentet

Anna Maria Corazza Bildt

Moderaterna

Joakim Larsson