Kinberg Batra vill se tuffare tag mot Ryssland

1 av 3 | Foto: Anna Kinberg Batra och Finlands president Sauli Niinistö
SAMHÄLLE

Den ryska aggressionen och den uppskruvade retoriken från landet oroar många.

Under ett besök i Estland uppmanar M-ledaren Anna Kinberg Batra EU att skärpa sanktionerna mot Ryssland och president Putin.

– Det är viktigt att EU inte darrar på manschetten. De sanktioner som finns på plats behöver minst förlängas, säger hon.

Den 1 augusti 2014 inledde EU sanktioner mot Ryssland efter landets annektering av Krim-halvön och inblandningen i våldsamheterna i östra Ukraina. Det innebär bland annat förbud mot viss export till landet. Sanktionerna har förlängts vid flera tillfällen, ett halvår i taget. När Europeiska rådet träffas inom kort utgår de allra flesta att det blir en ny förlängning.

Ukrainas president Petro Porosjenko var nyligen på besök i Sverige. Han uttryckte då en önskan att sanktionerna i stället borde förlängas med ett år i taget, för att sätta hårdare press på Ryssland och Putin.

Frågan om landets agerande har legat högt upp på agendan när Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra de senaste dagarna besökt Finland och Estland för att diskutera gemensamma säkerhetspolitiska utmaningar. Under besöken har hon bland annat träffat ländernas presidenter.

Vill se hårdare tag mot Ryssland

När det gäller gemensamma utmaningar berättar Kinberg Batra att mycket av diskussionerna har handlat om Rysslands agerande, som skrämmer många.

– Både Finland och Estland är goda vänner till Sverige. Vi ligger på var sin sida Östersjön, väldigt nära varandra, och har gemensamma säkerhetsintressen. Båda länderna är också vår yttersta gräns mot Ryssland. Då behöver vi jobba ihop, säger hon.

M-ledaren, som aspirerar på att ta över som svensk statsminister efter nästa val, utgår ifrån att EU kommer fortsätta att sätta press på Ryssland genom sanktioner.

– Jag tycker det är viktigt att EU inte darrar på manschetten. Vi har makt och möjlighet att använda sanktioner. Det behöver vi göra mot ett Ryssland som uppträder aggressivt och provocerande, säger hon.

”Behöver minst förlängas”

Hon skulle gärna se ännu tuffare tag.

– De sanktioner som finns på plats behöver minst förlängas, säger hon.

Den Europeiska unionen är i dag under hård press, bland annat efter britternas beslut om att lämna. Men Kinberg Batra menar att det nu, bland annat säkerhetspolitiskt, är ännu viktigare att hålla ihop och talar med en röst.

Under sin valkampanj slog USA:s nyvalde president Donald Trump fast att Estland och de andra baltstaterna inte kan räkna med lite mycket stöd från Nato som tidigare, vilket spred oro i regionen. Estland, Lettland och Litauen är alla medlemmar i försvarsalliansen sedan 2004.

Men efter ett möte med Estlands president Kersti Kaljulaid säger Kinberg Batra att hon inte såg någon rädsla.

– Nej, inte det minsta. Här finns inget tvivel alls om att Estland fattar sina säkerhetspolitiska beslut själva och tar mycket ansvar inom EU och Nato.

På hemmaplan driver Moderaterna och de andra Allianspartierna på för att Sverige ska gå vidare i sitt samarbete med Nato och ansöka om medlemskap. Kinberg Batra menar att valet av Donald Trump inte påverkar den inställningen.

Hur viktig är resan till Estland och Finland för dig?

– Samarbetet runt Östersjön är ju en viktig uppgift för den regering jag vill leda. Det är så klart ett utbyte som Sverige behöver och som jag vill bygga vidare på i regeringsställning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Estland

Nato

Finland

EU