Raset: Väljarna flyr till S och M

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson rasar i opinionen.

Många av partiets väljare söker sig nu tillbaka till Socialdemokraterna och Moderaterna, visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

– SD tappar stöd hos både kvinnliga och manliga väljare, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

För andra månaden i rad tappar Sverigedemokraterna rejält med stöd i väljarkåren, visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio. Partiet med Jimmie Åkesson i spetsen ökade rejält under förra året, men backar nu till 18,9 procent. Det är ett tapp med 2,0 procentenheter jämfört med förra månaden.

Siffran ligger fortfarande långt över valresultatet från 2014, men också en bra bit under rekordsiffrorna från januari i år då man hade stöd av 22,2 procent.

Karin Nelsson, opinionschef på Inizio, säger att partiet tappar stöd bland både kvinnor och män.

M störst bland män

– Något förenklat kan man säga att manliga väljare går till M och kvinnliga till S. Det är också första gången på ett antal mätningar som M är största

parti bland män, där har SD legat i topp sedan i höstas. Enligt Nelsson hänger raset för SD ihop med att de övriga partierna nu skärpt sin invandringspolitik.

– Det är den fråga som svenska folket tycker är viktigast. Tidigare tappade framför allt S och M väljare till SD. Nu flödar väljarna tillbaka.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof säger att han inte är orolig över partiets nedgång då man fortfarande ligger långt över valresultatet.

– Det räcker med att titta sedan 2010 så ser man hur vi ofta ökat under en period, fått en tillfällig nedgång, för att sedan öka igen. Många av våra nya väljare är också mer lättrörliga än de vi haft tidigare.

Han tror dock att den omläggning av invandringspolitiken som S och M gjort också spelar in.

– Även om vi välkomnar att fler tar upp frågan menar vi att de inte är trovärdiga. Jag är övertygad om att väljarna kommer se att det inte finns tyngd bakom orden.

S ökar rejält

Socialdemokraternas stöd ökar rejält, visar mätningen. De landar på 27,2 procent, den högsta siffran på nästan ett år. Partisekreteraren Carin Jämtin (S) tror att det beror på att Stefan Löfven (S) på sistone tagit strid för den svenska modellen.

– Han har varit tydlig med vad vi vill med Sverige. Vi vill utveckla den svenska modellen, att jobben ska bli fler och att människor ska kunna leva på den lön som man får.

Jämtin hoppas samtidigt att stödet för SD kommer fortsätta att sjunka fram-över.

– De är intresserade av en enda fråga och det är att det ska bli färre flyktingar i Sverige. De har inte svar på några frågor och jag hoppas att det här är en start på att fler väljare faktiskt ser det, säger Jämtin.

”SD inte dugliga”

Mätningen från Aftonbladet/Inizio visar också på att M:s framfart fortsätter. Partiet ökar med 1,5 procentenheter till 23,9 procent. Det glädjer partisekreteraren Tomas Tobé:

– Allt fler väljare ser att M tar tag i det utanförskap och den otrygghet som växer i Sverige. Samtidigt som SD inte upplevs vara regeringsdugliga. Många väljare vill byta ut regeringen Löfven och där är vi den bästa garanten för det.

Men då framför allt Centerpartiet backar, så tappar Alliansen i stöd. Det innebär att de tre rödgröna partierna för första gången på länge är större, med 39,1 procent mot 38,8 procent.

Publisert:

LÄS VIDARE