Uppgifter till Aftonbladet: Hon pekas ut som Romsons ersättare

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12 | Foto: Jonas Eng
Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Åsa Romsons framtid som språkrör för Miljöpartiet och vice statsminister i regeringen är mycket osäker.

Nu pekas biståndsminister Isabella Lövin av flera källor ut som den hetaste kandidaten att ersätta henne om hon tvingas lämna.

– Det är henne som folk hör av sig om till valberedningen, säger en MP-källa.

Efter en mycket dramatisk och krisartad vecka för Miljöpartiet meddelade språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson i dag att de vill fortsätta att leda partiet – men att det kräver att de får ett starkt mandat från partiet på kongressen i Karlstad 13-15 maj. Om de inte får det ska de lämna sina poster.

Partiets valberedning har redan förslagit att Romson och Fridolin ska sitta kvar, men nu ska processen öppnas upp igen för att se vilka kandidater som finns.

– Vi är beredda att lämna över ansvaret om valberedningen bedömer att någon annan gör det bättre, säger Fridolin.

Lövin pekas ut som nytt språkrör

Omgående satte diskussionerna internt i partiet igång om vilka som är bäst lämpade att leda MP framöver. Flera källor uppger att Åsa Romson, som även är miljöminister och vice statsminister, är den som lider störst risk att petas. Hon har länge dragits med usla förtroendesiffror, redan före den senaste tidens turbulens.

Flera uppgiftslämnare pekar ut biståndsminister Isabella Lövin, 53, som den hetaste kandidaten att ta över som kvinnligt språkrör – om hon vill.

– Folk söker nu efter vem som som ska kunna ta över efter Romson. Det är Lövin som folk kontaktar valberedningen om, säger en källa.

Lövin, som är journalist i grunden, gav 2007 ut den omtalade boken "Tyst hav – jakten på den sista matfisken", och inför EU-valet 2009 rekryterades hon av Miljöpartiet. Hon satt som parlamentariker till 2014 då hon valdes om. Som ett av partiets toppnamn var hon med och bidrog till MP:s succé i EU-valet 2014.

”Bra namn i nästa valrörelse”

Hennes andra sejour i EU-parlamentet blev dock kort då hon hösten 2014 utsågs till biståndsminister i Stefan Löfvens regering.

– Hon skulle vara ett bra namn i nästa valrörelse och hon är ett väldigt populärt namn i partiet. Förtroendevalda ute i landet är redan nu oroliga inför nästa val och vad som skulle kunna hända om Romson blir kvar. Det är sannolikt att hon byts ut, säger en källa.

Enligt uppgifter till Aftonbladet fanns det önskemål inom MP att lyfta fram Lövin redan i det planerade extravalet 2015, som senare ställdes in.

Utöver Lövin spekuleras det också internt om att kulturminister Alice Bah Kuhnke skulle kunna vara aktuell. Hennes korta tid i partiet sägs dock tala emot henne.

Aftonbladets källor säger att stödet för Gustav Fridolin är mer varierat, då hans förtroendetapp i opinionen är så pass nytt. Om han skulle tvingas kliva av pekas finansmarknadsminister Per Bolund ut som en av de naturliga ersättarna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är även Carl Schlyter, riksdagsledamot och tidigare mångårig EU-parlamentariker ett av de hetaste namnen i frågan om manligt språkrör.

Källor som Aftonbladet varit i kontakt med framhåller samtidigt att en lösning på ledarfrågan kan bli att Romson och Fridolin får sitta kvar till nästa kongress, 2017, för att då prövas på allvar inför valet året därpå.

Turbulensen i Miljöpartiet har fått många att hoppas på en politisk comeback för Maria Wetterstrand. Ex-språkröret följer händelserna på nära håll och har mycket kontakt med sina partikamrater. Men själv säger hon:

– Jag har inte alls någon lust att ge mig in i politiken igen, även om jag är en person som lite grann dras till kriser så är det här inte en situation som lockar mig. Jag har bestämt mig för det för länge sedan, jag är klar med det.

Aftonbladet söker Isabella Lövin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM