Stefan Löfven

Obamas hyllning till Sverige

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

WASHINGTON. Barack Obama hyllade Sverige och Norden vid toppmötet i Vita huset.

Han målade upp en värld där barnen växer upp med Pippi Långstrump och hemmen är möblerade i nordisk stil.

– Och några av oss sjunger och dansar till Abba och Avicii, säger han.

Statsminister Stefan Löfven och hans hustru Ulla fick ett ståtligt mottagande när de anlände till Vita huset.

En marschorkester spelade och röda mattan var utrullad.

I entrén tog paret Barack och Michelle Obama emot med varma leenden och handskakningar. Obama hälsade alla sina gäster välkomna på deras egna språk.

Ceremonin som skulle ha hållits på gräsmattan utanför Vita huset flyttades med kort varsel – på grund av hotade oväder. Obama skojade om att hans nordiska gäster ju är vana vid tufft klimat, och slog sedan fast:

– Här i Washington har vi inte sett solen på tre veckor, men ni ska veta att vi trots det faktumet är mycket glada över att ha er alla här.

"Vi är barn av Pippi"

Obama hyllade också nordiska uppfinningar och kultur.

– Vi är barn av HC Andersen och Pippi Långstrump, våra barn leker med lego, våra hem är möblerade med skandinaviska möbler och design. Några av oss dansar och sjunger till Abba och Avicii, säger Obama.

Han rev ned en hel del skratt när han slog fast att Finland nog har flest hårdrocksband i världen och samtidigt rankas mycket högt för sina samhällslösningar.

– Jag vet inte om det har något samband, säger han.

Dessutom framhöll han en rad uppfinningar som Spotify, Skype och Minecraft.

Efter toppmötet hade avrundats var det Stefan Löfven som fick det nordiska uppdraget att tillsammans med Barack Obama berätta vad man kommit fram till. Och det var enighet som betonades.

– Vi skandinaver gillar att samarbeta med USA för att göra livet inte bara enklare utan också bättre och friare för oss alla, säger Löfven.

Toppmöte om migration

Man är överens om att Rysslands annektering av Krim och aggression mot Ukraina är fel samt att konflikten mellan Israel och Palestina kräver en tvåstatslösning där alla parter tar ansvar.

Statsministern slog också fast att länderna välkomnar den militära processen i kampen mot terrornätverket IS, men att det också krävs stora politiska ansträngningar för att stötta civilbefolkningen.

Man var också överens om vikten av gemensamma lösningar för migration till följd av krig och förtryck.

– Vi välkomnar att USA har tagit initiativ till ett toppmöte i frågan i september, det kommer vi från Sverige att ta aktiv del i.

Mingel med stjärnor

Under besöket i Vita huset är det inte bara mötessamtal som ska hinnas med.

I kväll väntar paret Obamas middag dit både politiker, skådespelare och idrottstjärnor lär vara inbjudna. 

I morgon väntar både besök på den okände soldatens grav i Arlington och den svenska ambassadens Eurovisionevent, där en rad svenskar ska heja fram Frans i finalen. Kvällen ska enligt planen avrundas med en basebollmatch.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Washington

Barack Obama