Nya hårda asyllagen

LO vill slopa delar av den nya hårda asylpolitiken i förtid

Av: 

Pär Karlsson

Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att både tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad familjeåterförening försämrar integrationen.
Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att både tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad familjeåterförening försämrar integrationen.

SAMHÄLLE

VISBY. LO vill att delar av den nya hårda asylpolitiken rivs upp i förtid.

Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att både tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad familjeåterförening försämrar integrationen.

– Det gör det svårare för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden, säger han.

Nyligen beslutade riksdagen om en ny strängare lag kring migrationspolitiken. De nya reglerna, som innebär att Sverige lägger sig på EU:s miniminivå när det gäller asylsökandes rättigheter, är tillfällig och ska gälla i tre år.

När regeringen gick fram med förslagen i höstas var man tydlig med att målet är att färre asylsökande skulle söka sig till Sverige och att andra EU-länder måste ta ett störe ansvar. 2015 kom 163 000 asylsökande till Sverige.

I dag rapporterar Ekot att flera tunga socialdemokrater vill riva upp delar av den tillfälliga lagen i förtid. Bland dem VU-ledamoten Veronica Palm, Ulf Bjereld, ordförande för Tro och Solidaritet och Sören Juvas, förbundsordförande i HBT-socialdemokrater.

Men även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill att delar slopas i förtid.

– Jag tycker att man ska göra en noggrann utvärdering rätt snabbt, både av möjligheten till familjeåterförening och när det gäller tillfälliga uppehållstillstånd, säger han.

Vill slopa delar av nya hårda lagen

LO har försvarat regeringens kovändning av asylpolitiken från i höstas och Thorwaldsson har sagt att han inte tror att Sverige kan gå tillbaka till de tidigare generösare reglerna.

Men precis som många andra instanser är LO starkt kritiska till att tillfälliga uppehållstillstånd i tre år, i stället för permanenta som tidigare, nu är standard för de som får stanna i Sverige.

– Vår erfarenhet av tillfälliga uppehållstillstånd är att det leder till en försenad integrationsprocess. Så jag tycker att det är viktigt att regeringen gör en snabb utvärdering och tittar på om man kan gå tillbaka till det som gör att när man väl får stanna, så får man göra det för gott, säger LO-ordföranden.

Thorwaldsson menar förändringen gör det svårare för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

– Om vi inte tror att vi ska börja utvisa folk efter flera år, vilket ingen egentligen tror kommer hända, är det bättre att ta bort den delen av lagstiftningen som gör att man inte kommer in på arbetsmarknaden. Det förlorar alla på, att fastnar i ett utanförskap.

”Går stick i stäv med”

Men även den begränsade möjligheten till anhöriginvandring och familjeåterförening är LO-basen kritisk till.

– Om du inte har din familj med dig och fått permanent uppehållstillstånd så tror jag inte man börjar lära sig det nya språket, kunskapen man behöver för att komma in på arbetsmarknaden. Det viktigaste för de som har kommit, när vi bedömt att de ska få stanna, är att vi gör det så bra som möjligt för dem och ser till att de kommer i arbete. Det tror jag den nya politiken delvis går stick i stäv med.

Men är det tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad anhöriginvandring som gör att det i dag kommer färre till Sverige?

– Jag tror inte att det är bara det. Det var också en signal om att Sverige tog emot alla. De som konstruerade den politiken säger ju i dag att det inte fungerade. M-ledaren Anna Kinberg Batra säger att det den dåvarande borgerliga regeringen och MP gjorde 2010, blev fel. Vi har ju hela tiden från LO sagt att det som varit arbetskraftsinvandring i LO-yrken inte har fungerat bra. Vi ska så snabbt som möjligt ha en generös flyktingpolitik, men vi ska inte ta emot så många som vi gjorde innan.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Byn tog emot 100 flyktingar – så gick det ett år senare

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya hårda asyllagen

Flyktingpolitik

LO, Landsorganisationen

Karl-Petter Thorwaldsson

Almedalsveckan