KD-väljarna: Invandring är den viktigaste frågan

SAMHÄLLE

Vill ha hårdare tag enligt ny undersökning

Foto: Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna har radat upp förslag på förslag på migrationsområdet.

Och enligt Aftonbladet/Inizios undersökning är det precis vad partiets väljare vill ha.

Hela 43 procent av KD-väljarna anser att invandringsfrågan är viktigast - därefter kommer lag och ordning.

Kristdemokraterna har sedan i höstas fört en mer restriktiv migrationspolitik. Samtidigt har partiet tagit ställning mot den strängare asyllagen som innebär att familjeåterförening blir svårare. 

Partiet vill också tillsätta fler poliser samt ge polisen tillgång till vattenkanoner, gummikulor och elpistoler för att stoppa attacker mot blåljuspersonal.

Sticker ut i Alliansen

Enligt Aftonbladet/Inizios undersökning ligger politiken i linje med vad KD-väljarna efterfrågar. Flyktingar/invandring rankas högst. På andra plats kommer lag och ordning följt av sjukvård, den svenska ekonomin och försvar.

– Det är en övervikt på det man brukar kalla hårda frågor. Bland allianspartierna är det bara KD som tycker att invandring är den viktigaste frågan, de övriga har den som den andra viktigaste, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Samtidigt är partiet splittrat. Kvinnliga KD-väljare tycker nämligen att sjukvård är den viktigaste frågan, följt av invandring. Kvinnor listar även antirasism som en viktig fråga medan knappt någon manlig väljare nämner det.

Kan locka väljare från SD

Enligt Karin Nelsson visar undersökningen att KD har potential för att kunna locka väljare från SD.

– SD:s uppgång har klingat av och det beror på att fler har tagit grepp om migrationsfrågan, därför tror jag KD kan locka över väljare från SD. Samtidigt är frågor som vård och omsorg viktiga i den kristdemokratiska väljarens själ, så det måste förenas med humanism, säger hon.

KD:s partisekreterare Acko Ankarberg tror att mätningen speglar hur väljarkåren i allmänhet resonerar.

– Jag tror också det speglar att väljarna undrat varför partierna inte har haft förslag när det gäller migration och integration. Vi kommer att lämna fler förslag på detta under vår dag i Almedalen, säger hon.

Är det ett sätt att locka väljare från SD?

– Inget parti äger sina väljare. Mitt uppdrag som partisekreterare är att vi ska vara intressanta för så många väljare som möjligt.

ARTIKELN HANDLAR OM