Ulf Kristersson: Det där är trams, det här är allvarliga saker

M-ledaren till motattack mot Socialdemokraterna

Av: Jonathan Jeppsson, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraterna menar att Ulf Kristersson saknar impulskontroll när Moderaterna lägger fram en egen budget.

Det får M-ledaren att gå till motattack.

– Det där är trams, det här är allvarliga saker, säger Ulf Kristersson.

I dag höll Moderaterna pressträff om den budgetmotion som partiet lägger fram. Den innehåller bland annat en stor satsning på försvaret och polisen, att jobbskatteavdraget utökas, värnskatten avskaffas, RUT-avdraget tredubblas och en skattesänkning på 5,8 miljarder genomförs 2019. 

I veckan kritiserade Socialdemokraterna M för att de lägger fram en egen budget, som skulle kunna innebära att övergångsregeringen skulle kunna bli sittande med en M-budget efter omröstningen i riksdagen om knappt två veckor.

”Det där är trams”

Socialdemokraternas Fredrik Olovsson, vice ordförande i riksdagens finansutskott hoppas att det ska gå att undvika. Hoppet står till C och L.

– Jag tycker att man kan kräva av de politiska partierna att man visar upp lite mer impulskontroll än vad Moderaterna har gjort under hösten, sa Olovsson och i veckan och menade att förfarandet ökar risken för ett extra val.

Ulf Kristersson tillbakavisar helt det resonemanget under dagens pressträff.

– Det där är trams, det här är allvarliga saker. 

– Det hade varit oseriöst att säga att vi inte har några politiska uppfattningar bara för att vi inte har en regering, säger M-ledaren.

Beredd att komma tillbaka som statsministerkandidat

Ulf Kristersson säger också att han är beredd att komma tillbaka som statsministerkandidat i ett senare skede, om förhandlingarna mellan S, C och L skulle misslyckas.

Kristerssons ”3–2–1-förslag” gäller fortfarande.

– Vårt förslag ligger på bordet och vi är beredda att komma tillbaka med det, eller med en variant av det förslaget som kan ena Alliansen.

Hur bedömer du möjligheterna för S, C och L att få tillstånd ett samarbete?

– Jag tänker inte bedöma det. Jag har sett det som har skrivits om de krav som har ställts. Jag tycker att det är många bra liberala och borgerliga reformer, de är jag inte emot. Men jag tror att de gör sig bättre i en borgerlig regering.

Mot bakgrund av den väg C och L har tagit. Hur bedömer du dina chanser att bli statsminister?

– Det får framtiden visa. Antingen väljer riksdagen en socialdemokratisk regering nästa vecka, eller så gör riksdagen inte det.

Erbjöd C och L en friare roll

I lördags träffade Ulf Kristersson Annie Lööf och Jan Björklund och lade fram nya bud med politiska eftergifter. Ulf Kristersson har också erbjudit dem en friare roll i ett eventuellt samarbete.

– Om det underlättar för Alliansen att ha en lösare situation, än till exempel ett fast budgetsamarbete, då är vi öppna för att diskutera formerna för hur regeringen ska arbeta med de allianspartierna som inte sitter i regering, säger Ulf Kristersson.

På frågan om Alliansens framtid svarar M-ledaren.

– Min bedömning är att om man först fäller en borgerlig statsministerkandidat och sedan släpper igenom en socialdemokratisk så får det konsekvenser för Alliansen. Den här regeringsbildningen kommer avgöra Alliansens framtid.

1 av 8 | Foto: Magnus Sandberg
Partiledare Ulf Kristersson presenterar moderaternas skuggbudget.
Publicerad:

LÄS VIDARE