SD tappar i ny mätning – rysare mellan blocken

Sverigedemokraterna 5,9 procent efter Socialdemokraterna

SD tappar 1,5 procentenheter i Aftonbladet/Inizios senaste väljarbarometer.

De rödgröna har knappat in på Alliansen och blocken är nästan helt jämna.

– Regeringen ser ut att ha gynnats av sommarens värmebölja och bränder, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Med en månad kvar till valet är det mycket jämnt mellan blocken.

I Aftonbladet/Inizios mätning som gjordes i slutet av juni var skillnaden 3 procentenheter, dessförinnan 4,1.

Nu har gapet krympt till så lite som 0,7 procentenheter.

– Under väldigt lång tid har Alliansen haft ett övertag på de rödgröna, men i den här väljarbarometern är de i princip lika stora. De enskilda partierna rör sig inte så mycket men i och med att blocken förändras ser det ut att bli en otroligt spännande valrörelse, säger Karin Nelsson, analyschef på opinionsinstitutet Inizio.

Skillnaden ökar mellan S och SD

Den enskilt största förändringen bland partierna är att Sverigedemokraterna tappar 1,5 procentenheter, från 20,5 till 19,0. Socialdemokraterna ökar med en procentenhet till 24,9 procent, men är fortfarande långt under 31,0 procent som de hade i förra riksdagsvalet.

– I juni hade vi tre ganska jämnstora partier i topp, Moderaterna och Sverigedemokraterna var lika stora. Nu dras skillnaden isär mellan de tre största partierna, mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna skiljer 5,9 procentenheter, jämfört med 3,4 i den förra mätningen, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Allianspartierna får nu 39,1 procents stöd, mot 38,4 för de rödgröna.

Bränderna kan ha gynnat regeringen

Väljarbarometern gjordes under perioden 25 juli – 2 augusti. Den rekordheta sommaren med många skogsbränder under juli månad kan ha gynnat regeringen.

Försvar är en fråga som blivit viktigare för väljarna. De två viktigaste är fortfarande sjukvård följt av flyktingar och invandring.

– En sån här kris som det har varit i sommar torde gynna den sittande regeringen med Socialdemokraterna, och även Miljöpartiet. De har ingen stor uppgång, men för ett år sedan låg MP på 2,6 procent, jämfört med 4,8 procent i denna mätningen.

”SD-väljare stödröstar på KD”

I denna mätning ligger alla riksdagspartier över spärren på 4 procent. I junimätningen var Miljöpartiet under 0,1 procentenheter under spärren.

Moderaterna ligger i princip stilla, med 20,4 procent. Centerpartiet har fått 9,5 procent i de tre senaste mätningarna. Den största förändringen bland Allianspartierna är att Liberalerna tappar från 5,1 till 4,4 procent.

– Att Moderaterna inte har ett starkare stöd än det vi ser i dag beror sannolikt på att deras väljare stödröstar på Kristdemokraterna eller Liberalerna, för att hjälpa till att hålla ihop Alliansen. Det ska man komma ihåg, säger Karin Nelsson.

Sverigedemokraternas tillbakagång kan ha samma orsak, enligt analyschefen på Inizio.

– Den här tillbakagången för Sverigedemokraterna tror jag har att göra med att SD-väljare stödröstar på i första hand Kristdemokraterna, för att man ser ett regeringsalternativ med M, SD och KD, säger Karin Nelsson.

Publisert:

LÄS VIDARE