Spelet om regeringsmakten

Irriterad talman ger Stefan Löfven mer tid

Andreas Norlén om sitt beslut i regeringsfrågan

Av: 

Anette Holmqvist

Olof Svensson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

En mycket irriterad talman ger Stefan Löfven (S) två extra dygn att försöka få stöd för sin regering – även hos Vänsterpartiet.

Därmed får riksdagen rösta om Löfven som ny statsminister på fredag.

– Jag är mycket kritisk till att man inte har använt tiden till att säkra det stöd som krävs, säger talman Andreas Norlén.

Andreas Norlén lade före jul fast tidsplanen för sitt fortsatta arbete. Tanken var att en ny statsminister skulle läggas fram i dag och att riksdagen skulle rösta på onsdag.

Sedan dess har Stefan Löfven förhandlat fram en överenskommelse med MP, C och L för att bilda en ny regering. Men Vänsterpartiet, som måste släppa fram Löfven för att han ska kunna bli vald, nobbar hans alternativ, vilket stod klart vid måndagens talmansrunda.

V-ilska

En förklaring är bland annat den skrivning som finns i överenskommelsen mellan mittenpartierna och som slår fast att V ska hållas utanför politiskt inflytande, vilket väckt stor ilska inom Jonas Sjöstedts parti.

Samtidigt framhåller V att man fortsatt vill se Stefan Löfven som statsminister. Men att det behövs mer tid, förhandlingar och politiska utfästelser om Löfven ska kunna säkra det. Även Löfven och Miljöpartiets båda språkrör har bett om mer tid.

Kritisk talman

Att Stefan Löfven inte hade sett till att ha stöd även hos V innan måndagens talmansrunda ses inte med blida ögon av talmannen.

– Jag tror att svenska folket börjar tröttna på den här processen, säger Norlén.

Att beskedet kom så sent, ”fem i tolv”, ogillas också skarpt av talmannen. Men trots detta ger han nu Löfven två dagar ytterligare, 48 timmar, till att försöka få ihop det stöd som krävs.

– Jag vill inte ha på mitt samvete att det här stupar på målsnöret, säger Norlén.

– Om nu flera partiledare en ber om viss ytterligare tid och det framstår som möjligt och innebär att det här går att lösa, då kan inte jag neka viss förlängning.

Kan bli nyval

Därmed kommer riksdagen rösta om Stefan Löfven på fredag i stället för som planerat på onsdag. Partiledarna ska rapportera tillbaka till talmannen om hur det går på onsdag.

Misslyckas även den tredje statsministeromröstningen väntar en fjärde och sista omgång inom kort. Faller även det förslaget blir det automatiskt nyval, som i så fall beräknas ske den 7 april.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Aftonbladet rapporterar om händelseutvecklingen kring regeringsbildningen.
Skriv inlägg
 • Adam Westin

  Klockan 14 sänder vi Fråga Lena – återkom gärna med fler frågor då! 

 • Om 153 röstade nej och 77 avstod från att rösta, hur kan då 115 jaröster göra tt jasidan vann ?

  Gunnar Huss

  Detta är den vanligaste frågan. Sverige har negativ parlamentarism, vilket innebär att det räcker att en majoritet av riksdagen tolererar statsministern för att denne ska väljas. 175 behöver inte rösta ja, men 175 får inte rösta nej.

  Adam Westin
 • Adam Westin

  Omröstningen är klar och Löfven har haft pressträff. Vi kommer trappa ner direktrapporteringen här men följer händelseutvecklingen och håller er uppdaterade med nya artiklar och sändningar under dagen! Tack så länge för att ni följt med.

 • Adam Westin

  Stefan Löfven säger att arbetsrätten ska moderniseras, men vill inte svara på reporters fråga om hur långt höger S kan gå.

  – Det finns en majoritet som skulle kunna försämra arbetsrätten rejält för svenska löntagare.

 • Adam Westin

  Stefan Löfven får nya frågor om det eventuella pappret, avtalet eller överenskommelsen med V.

  – Jag betraktar inte V som SD, jag jämställer inte dem. Den överenskommelse som vi slutit ska genomföras till fullo, upprepar Löfven.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Allas blickar på Jonas Sjöstedt

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Stefan Löfven

Andreas Norlén

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet