Liberalerna släpper fram Stefan Löfven

”Partistyrelsen har landat i att stödja S, C, L och MP-samarbete”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Liberalernas partiråd har röstat för att partiet ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Det gjordes med siffrorna 62–30.

Men fortfarande krävs det att Vänsterpartiet ska lägga ned sina röster i statsministeromröstningen för att Löfven ska väljas.

Laddar Live Upplevelse
1 av 5 | Foto: MARCUS ERICSSON
Björklund håller upp sitt röstkort.

Klockan 12.00 inleddes Liberalernas partiråd med att Jan Björklund höll tal. Under dagen ska beslut fattas i regeringsfrågan. Det sker dagen efter att Centerpartiets förtroenderåd beslutade att partiet ska släppa fram Stefan Löfven i statsministeromröstningen i nästa vecka.

Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp har också rekommenderat partirådet att göra det samma.

Strax efter 15.00 fattade partirådet beslut om att följa partistyrelsens linje. Omröstningen slutade 62–30.

L har länge slitits av intern splittring i frågan, hela vägen upp i toppen. En lång rad tunga företrädare, bland dem ekonomisk-politiska talespersonen Mats Persson, har argumenterat för att man i stället ska släppa fram Ulf Kristersson.

Dagens samling inleddes med att Björklund höll ett tal där han kallade dagens besked för ”ett av de viktigaste besluten vårt parti fattat i modern tid”

Han argumenterade sedan för att partirådet ska släppa fram Löfven.

– Partistyrelse har landat i att stödja S, C, L och MP. Men jag har stor respekt för de liberaler som har en annan slutsats, säger han.

”Jag litar på Ulf Kristersson”

Björklund nämnde tre skäl till varför han föredrar att släppa fram Löfven före Kristersson. Det första handlar om att den uppgörelse som slutits mellan S, MP, C och L innehåller en ”omfattande liberal reformagenda”. Det andra skälet var att en sådan lösning skulle bli stabil.

Enligt Björklund skulle en M/KD-regering vara beroende av SD:s stöd, vilket skulle leda till återkommande regeringskriser.

– Jag litar på Ulf Kristersson när han säger att han inte kommer ge efter för SD. Men jag litar också på Jimmie Åkesson, som säger att han ska göra allt för att få inflytande över en sådan regering. Då kommer Sverige gå mot återkommande regeringskriser.

Det tredje skälet var att att en ”mittenuppgörelse” skulle leda till att SD och V inte får inflytande.

Liberalerna är ett splittrat parti

L-ledaren slog fast att decemberöverenskommelsen som slöts efter förra valet var fel, då det gav Vänsterpartiet mycket inflytande. Konstellationen S, MP, L och C skulle, om den blir verklighet, göra att V inte får något att säga till om, slog han fast.

Det hela kräver dock att V släpper fram Löfven som statsminister.

Björklund avslutade med några varningens ord mot S.

– Löfven är statsminister på nåder, de ska leverera den borgerliga politik de lovar. Vi samarbetar i de frågor vi kommit överens om, annars går vi i opposition.

Mats Persson, som länge argumenterat för att L ska släppa fram Kristersson, sa:

– Liberalerna måste säga nej till en regering som visat upp stor oförmåga att hantera Sveriges problem som skjutningar, medelmåttig skola, Wallströms utrikespolitik, ett parti som i många år blundat för hedersproblematiken och som har svårt att hålla islamisterna utanför sitt parti.

Efter att beslutet tagits meddelade Jan Björklund att man fortfarande inväntar hur Vänsterpartiet ska agera i statsministeromröstningen. Det krävs att V lägger ned sina röster för att Löfven ska väljas.

Om V stoppar Löfven har L:s riksdagsgrupp och partistyrelse mandat för att se till att det ändå bildas en regering.

Publicerad:

LÄS VIDARE