Expertens betyg på partiledarnas insats

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Retorikexperten Elaine Eksvärd sätter betyg på partiledarnas insats i dagens riksdagsdebatt.

Elaine Eksvärd fd Bergqvist, 30, retorikexpert. Föreläser om retorik och härskartekniker.
Elaine Eksvärd fd Bergqvist, 30, retorikexpert. Föreläser om retorik och härskartekniker.

Håkan Juholt (S)

"Han verkade inte nervös, trots omständigheterna. Juholt var fokuserad på det han skulle göra. Han kommenterade inte skandalerna utan han gjorde sitt jobb. Problemet är att när folk lyssnar på honom har de hyresskandalen i bakhuvudet. Det går inte att komma ifrån trovärdighetsproblemet. Det hade varit bra att säga något i stil med att "många tänker på det som händer, men jag måste ta mitt ansvar och prata politik."

Fredrik Reinfeldt (M)

"Det var fart på honom i dag, en högröd agitator som Ohly sa. Han körde sin vanliga jämförelseretorik, där han pekade på att läget i Sverige är bättre än i övriga Europa. Något annat han gör som är intressant är att han pratar som att han håller i hela mötet. Det är hans retorik, att ge sken av att han kan mer än andra. Hans sätt att angripa de andra är sällan slag under bältet, han är mer som en bekymrad fader. Han är skicklig."

Åsa Romson (MP)

"Hon är rapp, på krigsstigen och lite giftig. Hon raljerar över de andra när hon attackerar och sa åt Annie Lööf att "gå hem och göra sin läxa". Hon har gått in i en arg retorik. Många tyckte nog det är bra, det påminner kanske om Maria Wetterstrand. Det är en respektingivande retorik, men man måste ha respekt för de andra och sänka argumenten, inte personen."

Jan Björklund (FP)

"Det var ingenting märkvärdigt med honom i dag, han fokuserade mycket på EU-samarbetet och var väldigt resonerande. Han var sitt vanliga jag, varken bättre eller sämre."

Annie Lööf (C)

"Hon är riktigt bra, var glad och positiv i sitt anförande och det passar det hon själv kallar möjlighetspolitik. Hon pratar om dagens ansvar och framtidens möjligheter. Akilleshälen är nog att hon måste specificera lite hur det ska gå till. Då måste man prata om vägarna dit, vilket hon inte gjorde lika mycket."

Jimmie Åkesson (SD)

"Han höll ett lugnt tempo och var inte på krigsstigen. Han har alltid en polemikretorik och för in invandringsfrågan i det mesta han pratar om, där är han trygg. Han använder en lite underfundig humor med små giftpilar. Han låter så trevlig att man inte uppfattar dem. Han stod för den ifrågasättande retoriken, där han ställer frågor som han vill att svenska folket också ska ställa sig."

Lars Ohly (V)

"Han är en citat-kung och är väldigt rolig. Han utvärderade Reinfeldts retorik och kallade honom högröd. Han förmåga får folk att skratta och det målar upp bilder. Men konkret, hur politiken ska föras - det får man inte lika mycket svar på."

Göran Hägglund (KD)

"Han är trött. Hägglund lät lugn, samlad och dyster när han talade om familjepolitik och barnomsorg. Han känns som en blek version av sig själv. Han brukar vara en lustigkurre, med små klämkäcka retoriska poänger. Det märks att han inte har stort internt stöd i partiet just nu."

Hur klarade Juholt debatten?

Dagens partiledardebatt handlade om mer än den ekonomiska politiken. Hur tycker du att Håkan Juholt klarade sig?

15.00 eftersnackar vi med ledarredaktionens Daniel Swedin och retorikexperten Elaine Eksvärd. Ställ frågor redan nu! /Karin Magnusson

✓ Allt om avslöjandena kring Juholt längre ner på sajten

Publicerad: