Stefan Löfvens besked: Tänker inte bli ett stödparti till de borgerliga

Valet 2018: S gav besked på eftermiddagens presskonferens

Stefan Löfven nobbar Alliansens invit.

Socialdemokraterna tänker inte bli något stödparti till de borgerliga, slår han fast:

– Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt.

Stefan Löfven svarar nu på Alliansens invit om ett möte för att få till blocköverskridande samtal med Socialdemokraterna.

– Nu uttrycks förhoppningar att vi i Socialdemokraterna ska bli stödparti. Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt. Det är klart att vi inte ska bli stödparti för att ge konstgjord andning till blockpolitiken fyra år till, säger Löfven.

Löfven underströk att det är det större regeringsunderlaget som ska försöka bilda regering. Att Alliansen nu säger att de bör bilda regering kallar han ologiskt.

– Blir det borgerliga blocket störst ska de regera, blir de minst så ska de också regera. Det är fullständigt ologiskt och odemokratiskt.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

”De har mitt telefonnummer”

Löfven är däremot positiv till att gruppledarna i riksdagen träffas för att gemensamt komma fram till vem som ska bli riksdagens talman. Han är även positiv till att sluta fler blocköverenskommelser med Alliansen i framtiden.

– Ju bredare överenskommelser, ju mer hållbara blir de, säger han.

Löfven uttryckte också kritik mot att Alliansledarna valde att gå via media för att bjuda in honom.

– De fyra borgerliga partiledarna har mitt telefonnummer, men de valde DN debatt.

SD-stöd måste vara uteslutet för alla

Alliansledarna säger att det kan ta till jul innan en ny regering är på plats, vad tror du?

– Det beror på hur vi hanterar det. Ska vi till varje pris stå upp till en blockpolitik, då ser jag en svår situation. Hittar vi något annat samarbete, då bör det gå snabbare. Det står alltmer klart att SD kan inte ens ingå i den här ekvationen. Aktivt eller passivt samarbete måste vara uteslutet för alla andra partier.

Hur vill du att regeringen ska se ut?

– Någon form av blocköverskridande, i koalition eller i riksdagen, det senare är det vanliga.

Fridolin: I så fall kan jag bli statsminister

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin delar Stefans Löfvens uppfattning att det största blocket bör styra Sverige.

– I annat fall så kan jag säga att jag ska bli statsminister, för jag fick färre röster än Alliansen. De rödgröna fick fler röster och då bör man börja samtalet där.

Fridolin vill fortsätta samarbetet med både S och V, men öppnar också för att inkludera fler partier. Han tänker däremot inte stödja en Alliansregering.

– Med den utveckling som Moderaterna har tagit så kommer vi inte att stödja Ulf Kristersson som statsminister, säger Fridolin.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE